Balears Vadevi
Premi a xefs i restaurants de les Pitiüses

L’Acadèmia de Gastronomia d’Eivissa i Formentera ha fet públics els noms de professionals i institucions, per unanimitat han estat premiats en la segona edició dels premis que organitza aquesta institució pitiüsa i la primera en què es concedeixen de manera separada per cadascuna de les illes. L’edició d’enguany ha reconegut set categories per Eivissa i cinc per Formentera.

En el cas d’Eivissa, s’ha reconegut els xefs Álvaro Sanz, José Torres, David Reartes, David Grussaute, el restaurant Es Rebost de Can Prats, els apicultors, la iniciativa ‘Yo qué llevo’ i, per primer cop, el projecte solidari “Cocina central”. Els cuiners premiats pertanyen al distintiu Sabors d’Eivissa, que els reconeix així mateix pel seu compromís amb la gastronomia i productes locals.

Álvaro Sanz, xef de Es Tragón de Sant Antoni, ha rebut el premi a la rellevància gastronòmica. El millor xef de cuina tradicional és José Torres Racó per la seva tasca al capdavant de la cuina de Port Balansat, Es Nàutic, Ses Escoles i el Club Nàutic d’Eivissa.

El premi al millor restaurant de cuina tradicional és per Es Rebost de Can Prats; i David Reartes ha rebut el guardó pel treball i promoció del producte local, convertint-se en un ferm defensor del producte quilòmetre 0. El premi a la innovació ha estat per David Grussaute, cap de cuina de l’Unic.

En aquesta ocasió, dues iniciatives solidàries també han rebut un reconeixement. Cuina Central és un projecte de David Reartes que consistia en preparar i repartir menús entre persones amb dificultats perquè puguin tenir una dieta diària saludable; d’altra banda, I jo què porto, de Nadal de 2022, va consistir en repartir menús durant el Nadal de 2020 a partir d’una iniciativa coordinada pel xef peruà Omar Malpartida de l’hotel Aguas de Ibiza.

Aquest 2021 també s’ha volgut reconèixer la tasca de l’Associació d’Apicultors d’Eivissa per la seva feina en la promoció, difusió i implantació de l’apicultura a Eivissa.

A Formentera, cinc premis. El cinquè, pendent

A 2021 s’han atorgat quatre premis per a Formentera, en espera d’un cinquè que serà decidit pel Consell de Formentera i que s’atorgarà al restaurant més sostenible de la illa.

El premi a la millor xef és per Ana Jiménez del restaurant Quimera. Anna Jiménez desenvolupa una cuina arrelada i centrada en producte local. Formentera i les seves tradicions són a la base del treball que realitza aquesta xef a la que tant Michelín com Repsol han reconegut la seva feina.

El reconeixement al millor restaurant ha estat per a Casbah. Un local on davant dels fogons hi ha una altra dona, Martina C. Alonso que fusiona el producte local i Mediterrani amb l’essència de la Galícia natal. El premi a la cuina tradicional ha recaigut a Sa Figuera que es troba ubicat al Pilar de la Mola i on des de fa anys, basen la seva cuina en plats tradicionals mariners, arrossos i peixos.

A l’Acadèmia de Gastronomia també s’ha volgut reconèixer la feina que està realitzant Formenterers Solidaris, en aquests mesos de pandèmia encarregant-se de la gestió del Banc d’Aliments d’aquesta illa amb les campanyes de recollida de aliments per ajudar els més desafavorits de Formentera.

“Des de l’Acadèmia vam creure necessari que Eivissa i Formentera comptessin amb premis diferenciats. Volem reconèixer el treball que es desenvolupa a la gastronomia a les dues illes valorant les particularitats de cadascuna. En aquesta edició dues dones, joves, s’han emportat el nostre reconeixement pel fantàstic treball que desenvolupen a cadascun dels seus restaurants. No podíem no premiar la tradició que és la base de la nostra gastronomia, ni la tasca solidària que estan realitzant ONG com Formenterers Solidaris en una època molt complicada per a molts”, ha declarat Pedro Matutes, president de l’Acadèmia de Gastronomia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa