Balears Vadevi
La primera mel certificada d’Eivissa, i de les Balears, ja és al mercat

Eivissa ja té certificada la seva producció de mel, convertint-se així en la primera DOP de l’illa, però també de les Illes Balears. És, a més a més, la setena DOP de mel de l’Estat. La fita s’ha assolit després d’un llarg procés de treball, que va començar fa anys de la mà de l’Associació d’Apicultors eivissencs i que va començar el tràmit per a sol·licitar la DOP el passat mes d’abril de 2022. Segons dades de 2021, l’entitat comptava aleshores amb 113 associats que gestionaven 3.617 caseres i feien una producció de 7.500 quilos de mel per valor de 187.500 euros.

Sigui com sigui, i per a commemorar el fet, l’Associació ha organitzat un tast d’aquesta primera anyada, en la qual s’ha pogut degustar les 3 mels registrades en la Denominació d’Origen Protegida Mel d’Eivissa/Miel de Ibiza, que són Sa Nostra Mel; Mel de Ca’n Romanins Ibiza es Miel i Miel Salewski; i en la qual s’ha convidat diverses autoritats i personalitats balears, encapçalades pel conseller d’Agricultura, Joan Simonet, i Vicente Marí i Abel Matutes Juan, que n’ha estat el “tastador major”.

Simonet ha volgut posar l’accent en la importància de comptar amb una marca de qualitat més perquè “la comercialització sota la DOP assegura uns paràmetres de qualitat superior a les mels convencionals, així com una certificació inequívoca de l’origen de la mel. A més, protegeix l’ús de la denominació ‘Eivissa’ contra el frau agroalimentari en l’envasament i venda de mels”.

Primera campanya amb certificació

Aquesta campanya ha estat la primera que s’ha certificat mel d’Eivissa i, per tant, és el primer any que es pot trobar al mercat mel amb DOP. Cal recordar que els envasos de la ‘Mel d’Eivissa/Miel de Ibiza’ han de ser de vidre o un altre material que garanteixi la qualitat del producte, amb un tancament hermètic i precinte de garantia. L’envasament s’ha de realitzar al lloc on es fa l’extracció per a conservar les característiques de la mel, i no es pot manipular ni transportar a granel. A l’etiquetatge de producte emparat, el consumidor trobarà la menció “Mel d’Eivissa” o “Miel de Ibiza”, la indicació ‘Denominació d’Origen Protegida’, una codificació única per a facilitar el control de la traçabilitat del producte i l’any de collita de la mel

En l’àmbit normatiu, la DOP Mel d’Eivissa/Miel de Ibiza ara està en fase de protecció nacional transitòria, facultat que atribueix la normativa comunitària als estats, que permet que una vegada finalitzada la tramitació nacional de l’expedient poden protegir a escala estatal la denominació d’origen. La Unió Europea analitza ara l’expedient de la DOP i el publicarà després al Diari de la Unió Europea.

Aquesta protecció nacional serà vigent mentre la Comissió Europea no adopti una decisió sobre la inscripció d’aquesta DOP. L’article 9 del Reglament (UE) 1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre de 2012, sobre els règims de qualitat dels productes agrícoles i alimentaris, permet als estats membres una protecció a escala nacional, una vegada que la Comissió ha rebut l’expedient, fins que no s’adopti la decisió definitiva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa