El formatge vegà, també conegut com a formatge sense llet d’origen animal, és un producte que es prepara imitant el formatge lacti i que es consumeix com a alternativa vegana per aquelles persones que no volen seguir una dieta amb aliments d’origen animal, encara que també és una excel·lent opció per a aquells que pateixen intolerància a la lactosa.
Aconseguir una textura semblant al formatge a les nostres llars no és una tasca fàcil, però amb aquesta recepta la textura i el sabor són molt semblants a l’objectiu original que es pretén i és tan fàcil de preparar que val la pena tastar-ho per descobrir aquesta semblança. Per descomptat, la quantitat de sal, all en pols o ceba en pols que es faci servir depèn una mica del gust personal de cadascú, per això podria arribar a prescindir-se d’algun d’aquests ingredients sense que la textura final variés el mínim.

Ingredients:
- 3 cullerades d’oli de coco
- 60 grams d’anacards remullats en aigua calenta una hora abans
- 60 grams de iogurt de soja (sense sucre)
- 1 culleradeta de suc de llimona
- 300 ml d’aigua
- 1 culleradeta d’all en pols
- 1 culleradeta de ceba en pols
- 4 cullerades de maizena
- 1 culleradeta de sal

Preparació:
Escorrem els anacards i els col·loquem al got de la batedora amb l’aigua, la ceba i l’all en pols, sal, iogurt de soja, maizena, suc de llimona i oli de coco. Triturem fins que quedi tot integrat i no hi hagi grumolls.
Aboquem en un cassó i ho posem a foc mitjà, remenant sempre amb una batedora de varetes manual fins que la massa espesseixi i s’enlairi de les vores.
L’aboquem en un motlle amb la forma que més ens agradi. Ho deixem refredar i després ho portem per unes hores a la nevera perquè s’endureixi més. Desemmotllem i servim.