Balears Vadevi
Descobrir la tradició vitivinícola d’Eivissa a través dels seus vins

Els paisatges d’Eivissa mostren molt més que espectaculars postes de sol sobre el mar, també regalen experiències d’enoturisme o l’opció de descobrir algun dels vins que s’hi elaboren; per això val la pena dedicar algun dia a recórrer el territori i veure les parcel·les de vinya i els ceps de malvasia o monestrell, que els eivissencs reivindicaran com a locals, o també de merlot, sirà, cabernet sauvignon o chardonnay presents a l’illa. I és que el vi també dona vida a famílies illenques, a persones que han volgut reivindicar el valor d’aquest sector i que treuen al mercat alguns produccions limitades però de gran qualitat.

A dia d’avui hi ha cinc cellers en actiu que estan sumant relat a la història de la vinya i el vi d’Eivissa. Iniciem un ràpid passeig per les seves instal·lacions perquè els conegueu i els doneu una oportunitat sempre que tingueu la sort de poder fer-hi una escapada. I tots ells, elaboren productes que surten al mercat sota el paraigües de Vi de la Terra d’Eivissa.

Can Rich, celler d’Eivissa | E.V.

A Sant Antoni de Portmany hi ha Can Rich, un dels projectes vitivinícoles de l’illa que embotellen sota la denominació Vi de la Terra Eivissa. Tenen els orígens al 1997, quan van decidir iniciar les plantacions de vinya, i fins avui, han treballat la terra, cultivat noves varietats, ampliat hectàrees de vinya i embotellat varietats com la malvasia, monestrell, ull de llebre, merlot, cabernet sauvignon, sirà i chardonnay. Tenen al mercat una gamma àmplia entre vins blancs, negres, vi escumós o vermut i també herbes eivissenques. Doneu una oportunitat al Blanc d’Àmfora, us agradarà.

Prop de Santa Eulàlia ens trobem amb el celler Ibizkus. El projecte es va fundar l’any 2007 i des d’aleshores, ha anat consolidant i ampliant la producció fins arribar a l’actualitat gestionant una quarantena d’hectàrees de vinya de les varietats monastrell (majoritària), malvasia, chardonnay i macabeu. És un dels responsables de l’elaboració de vins com els de la gamma Ibizcus (blanc, rosat i negre), Can Bassó o Tòtem, el top de gamma.

La Bodega Can Maymó està a Sant Mateu

La Bodega Can Maymó és un petit celler familiar ubicat al nord de l’illa, al municipi de Sant Mateu. Elaboren Vi de la Terra Eivissa des de l’any 1995 i ho fan a partir del treball amb les varietats malvasia, monestrell, ull de llebre, merlot i sirà. Entre els vins que es poden trobar al mercat, hi ha el Can Maymó Blanc, Rosat, Negre Tradició, el Negre Merlot i el Negre Barrica que s’elabora a partir del cupatge d’ull de llebre i merlot.

Blacknose i Ojo de Ibiza són els projectes més petits d’Eivissa, que treballem amb produccions petites.

En el cas del primer projecte, Blacknose, cal buscar-ne els orígens a l’incendi de 2011 que va afectar greument la propietat de Peter i Tino Lehner. Els dos germans van decidir aleshores revitalitzar l’agricultura i plantar vinya i olivera a la parcel·la. Actualment, treballen unes 7.000 plantes de vinya i un centenar d’oliveres seguint els preceptes de l’agricultura ecològica, i el 2021 van iniciar el camí cap a la biodinàmica. Per tastar la seva aposta per la viticultura es pot demanar el Blacknose, que és un cupatge de varietats negres.

Ojo de Ibiza és un projecte del suís Dieter Meier. Instal·lat al nord de l’illa d’Eivissa, elabora i treu al mercat una única referència, un vi negre que surt al mercat després de fer uns dotze mesos de criança en roure francès. En fa una producció de prop de quatre mil ampolles. El mateix projecte té un germà a l’Argentina, que dona vida a vins amb segell i varietats locals argentines com el malbec.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa