Es Caló és una zona costanera, propera a la Mola, de Formentera que es creu que hauria estat la porta d’entrada dels monjos ermitans, a mitjans del segle XIII, que van portar el cultiu de la vinya a l’illa petita de les Pitiüses. Ara, aquesta zona ha inspirat el celler local Terramoll a donar nom al vermut que elabora des de 2018. Un vermut “fresc, fàcil de beure i ben equilibrat”, defineixen des de la marca, que es consumeix majoritàriament en el mercat interior. En parlem amb Jose Abalde, enòleg i director de Terramoll.

- Per què heu triat aquest nom per anomenar el producte?
El nom del vermut fa referència a Es Caló, la zona costanera més propera de La Mola, municipi que es creu que podia haver estat el port d’entrada a l’illa per on van desembarcar els monjos ermitans que cultivaven la vinya a mitjan segle XIII.
- En quin moment vau decidir estrenar-vos amb la producció de vermut, i per què?
Va ser l’any 2018. Teníem estoc de vi blanc vell i vam decidir donar-li sortida en forma de vermut.
- Teniu fórmules secretes? Sense revelar cap secret, com definiríeu el vostre vermut?
Oi tant, fórmula secreta que ens permet produir un vermut fresc, fàcil de beure i molt equilibrat en dolçor, amargor i graduació alcohòlica.
- Quin és el vostre mercat natural: local i de proximitat o exportació?
Venem la major part del nostre vermut a les Pitiüses, i també arribem a Mallorca, i a Catalunya tot i que en poca quantitat. De moment, no fem exportació fora.
- Hi ha cultura vermutera a les Balears?
A Formentera no hi ha la cultura vermutera que existeix en ciutats com Reus, Madrid o Barcelona.
- Quin diríeu que és “el moment vermut”?
Abans de dinar.
- Des del punt de vista dels productors i dels consumidors, com veieu el mercat del vermut actual, a les Balears?
Pel que fa a productors, van sortint novetats per a donar sortida a un vi base, és una alternativa al vi tranquil. A escala de consumidors, no tenim molt mercat vermuter, a Eivissa hi ha un parell de vermuteries, però a Formentera, cap.
- Teniu previst treure al mercat alguna novetat que es pugui avançar pel que fa a la gamma de vermuts?
De moment, pel que fa a la gamma de vermuts, no tenim previst cap novetat. Potser en els pròxims anys, igual ens plantegem elaborar algun vermut diferent.
- Què penseu que hi hagi concursos específics que premien la qualitat vermutera com els Premis Vinari?
La veritat és que ho veig bé, perquè els concursos són una bona eina per a la promoció i reconeixement de la qualitat dels productes que fem.