La Cooperativa del Camp de Formentera aconseguirà satisfer la demanda local de cereal per a la ramaderia exclusivament amb la producció de l’illa. Uns dies després que hagi conclòs la collita, l’entitat agrària apunta que la sequera ha perjudicat els camps que gestiona a través del projecte del Cens de Terres, si bé aquesta minva en la producció s’ha compensat amb l’increment dels socis de l’entitat que cultiven pel seu compte i posteriorment venen el gra a la Cooperativa.

Pèrdues del voltant del 60%
La producció de blat, civada i ordi de les finques que treballa la Cooperativa ha disminuït enguany al voltant d’un 60%, quedant en unes 42 tones, enfront de la previsió inicial, que era d’un centenar. En canvi, aquesta temporada fins a 20 socis de l’entitat han venut un total de 53 tones de cereal, gairebé el triple que l’any passat, quan la producció quedà en 18 tones.
El fet que previsiblement no sigui necessari portar el cereal de fora de Formentera representa un substancial estalvi pel que fa als costos del transport, que en una illa que pateix una triple insularitat constitueixen un dels obstacles més importants per impulsar les explotacions ramaderes. A més, el fet que la producció de gra de Formentera, bé sigui d’origen particular o de la Cooperativa, tingui pràcticament assegurada la seva venda, incentiva l’impuls a l’agricultura local.
Entre tots els cereals, el blat xeixa n’és un dels predilectes. En els camps de la Cooperativa se n’han produït 7 tones i els agricultors independents n’han collit 17 més. Tot i que la xeixa té un rendiment inferior al d’altres varietats, està molt adaptada a les exigents condicions hídriques de l’illa, és resistent a les plagues i compta amb un prestigi creixent entre restauradors i forners. A més, el fet que la Cooperativa hagi apostat recentment per confeccionar farina ecològica amb blat xeixa aporta un horitzó de futur providencial per aquest cultiu de secà.

2023: la Cooperativa ha segat més que mai
Pel que fa a les feines de sega, a més del centenar d’hectàrees productives del Cens de Terres, la Cooperativa també s’ha encarregat de segar 115 hectàrees d’un total de 50 socis propietaris. D’aquesta manera, enguany la Cooperativa ha segat més de 200 hectàrees a Formentera, una xifra sense precedents des de la refundació d’aquesta entitat, el 2013.