Balears Vadevi
Formentera fa crida a controlar el conill i salvar la collita de figues

L’alta concentració de conills a Can Marroig, al nord-oest de Formentera, és un veritable malson per a la Cooperativa del Camp, que des de principis de 2022 està impulsant el cultiu de 675 figueres en dues hectàrees d’aquesta finca pública inclosa en el Parc Natural de ses Salines.

El passat hivern, quan es complia un any de la plantació, tot i que s’havien instal·lat pantalles per protegir les petites soques, un 40% de les figueres en creixement havien estat devorades pels conills. Aquest estiu, quan s’espera que els arbres supervivents puguin començar a ser productius, la Cooperativa ha demanat ajuda als caçadors de Formentera per disminuir la densitat de conills a la zona. La fórmula ja es va posar a prova el passat hivern, i ara s’estan tramitant de nou les autoritzacions excepcionals del Consell i del Govern balear per permetre que a Can Marroig es pugui entrar a caçar amb cans eivissencs al mode tradicional, és a dir, sense armes de foc.

La sobrepoblació de conills està preocupant la pagesia formenterera | Foto: Races autòctones Balears

Una tècnica molt arrelada a Formentera

Aquesta tècnica secular, molt arrelada a les Balears i el llevant peninsular, que acaba de ser distingida amb un premi Sant Jaume pel Consell de Formentera, consisteix a fer que una colla de cans eivissencs comandats pel seu amo, detectin, rastregin, persegueixin i finalment capturin el conill, que en les millors ocasions arriba indemne a mans del caçador.
Es tracta d’una pràctica molt vistosa i arrelada a Formentera que tradicionalment ha subministrat de proteïna animal als illencs i ha contingut la població d’aquest mamífer, procliu a la voracitat en les hortes i cultius quan s’incrementa la seva població. De fet, la Cooperativa ja renuncià en el seu dia a plantar cereal a Can Marroig per evitar aquesta problemàtica, creient que les figueres serien més bones de protegir.

Ajuda de les tres agrupacions de caçadors

Les tres agrupacions de caçadors de Formentera, de la Mola, de Porto-salè i del cap de Barbaria, han ofert la seva ajuda per salvaguardar aquest projecte, que comprèn el cultiu de dotze varietats diferents de figueres. Aquesta diversitat respon a la voluntat de proporcionar una producció de figues esglaonada durant tota la temporada. Quan l’explotació estigui a ple rendiment, la recol·lecció hauria de rondar les vuit tones de figues a l’any per abastir el mercat local. L’objectiu és recuperar i promocionar la figa seca i les xereques, la manera tradicional d’assecar les figues a Formentera, amb herbes aromàtiques.

Més notícies
El banc de Terres de Formentera dona vida al sector primari de l'illa | Foto: Eva Parey
Formentera lluita contra l’abandonament dels camps
L'arribada del mannà turístic, a partir dels anys seixanta del segle passat, ha estat la pitjor plaga que s'ha estès a l'illa
El projecte està implementat per la Cooperativa del Camp i el Consell de Formentera | Foto: cedida
L’algoritme i l’anàlisi de dades al servei dels cultius a Formentera
Un nou servei recull, bolca i processa informació amb la finalitat de generar un model predictiu que permeti establir les pautes més convenients de reg
Nova farina feta feta amb blat xeixa a Formentera | Foto: J.R.
Formentera treu a la venda la seva primera farina ecològica
La Cooperativa del Camp acaba de llançar al mercat el seu primer producte de venda al detall, és integral i està elaborada amb blat xeixa de cultiu ecològic

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa