Balears Vadevi
Martí Juan, pagès de Formentera: “La gent aprecia el producte local”

Martí Juan és un formenterer 34 anys que des que en té 23 treballa la seva finca familiar, can Martí, per produir fruites, hortalisses i cereals. Avui és l’únic agricultor de Formentera que ofereix els seus productes ecològics tant hivern com estiu al Mercat Pagès del Centre Gabrielet de Sant Francesc. Explica que va començar a fer de pagès per “tradició familiar” i perquè veia que “la gent aprecia el producte local i va buscat“, una previsió que 11 anys més tard s’ha quedat curta: “No m’imaginava que anés tan bé, no sembro a prou per al que realment acabaria venent”. I si un element limita el seu creixement no és la demanda de productes kilòmetre zero, sinó la manca “d’aigua i de terra bona”.

El que limita la producció no és la demanda sinó la manca d’aigua

Actualment, conrea unes tres hectàrees que, com succeeix a la resta de l’illa, pateixen la sequera dels darrers mesos, de manera que enguany ha decidit no sembrar cereal i plantar un 25% menys d’hortalisses i fruites: “No disposo de prou aigua de qualitat per assegurar que a l’estiu podré regar. El subsol està eixut i els cultius queden com si fossin una planta en un cossiet enmig d’un camp on no pot ramificar”. A més, lamenta que malgrat que ho ha sol·licitat “dues o tres vegades” encara no ha aconseguit que fins a la seva finca hi arribi una de les canalitzacions del sistema de regadiu amb aigües depurades, de manera que ha de regar amb el que pugui acumular a la cisterna i els pous pròxims.

Així mateix, la sequera fa preveure que les afectacions de conills, perdius i sobretot, el tudó (Columba palumbus) seran més greus enguany, ja que els animals els hi costarà més trobar brots verds en els terrenys no cultivats. Per això, en Martí ja ha invertit en xarxa per protegir els planters, en cas contrari, assenyala que el cultiu seria inviable. Tot i això, detalla que “especialment els tudons sempre troben un forat per entrar-hi”.

Falten ajudes

D’altra banda, aquest agricultor, com altres actors del sector formenterer, ha recordat que l’any passat el Consell no va publicar les ajudes dotades amb 50.000 euros per a la pagesia i de la mateixa subvenció, prevista per enguany, encara no en tenen notícia.

Malgrat la sequera i la manca d’ajudes, Martí Juan és conscient que l’aposta pel producte de qualitat i local és guanyadora, i per això ha decidit diversificar la seva activitat, i aquest mes de maig confia a obrir un restaurant amb el nom de la finca, Can Martí, que a escassos metres de la platja de Migjorn, oferirà plats elaborats amb tot el que tregui del seu propi hort: “Confeccionarem els plats d’acord amb els moments d’abundància dels productes de temporada” i ja avança que hi trobarem gaspatxos, sorbet de síndria, així com moltes variants amb carabassó i albergínia perquè en definitiva, afirma, es tracta “d’aprofitar el producte local i donar-li una sortida directa”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa