Dotze xefs de Mallorca s’han adherit a la iniciativa solidària ‘Des de València Per a València’ i organitzaran un sopar benèfic el pròxim 13 de desembre al Castell Hotel Són Vida de Palma, Mallorca, amb l’objectiu de recaptar fons per als damnificats per la DANA a la província de València. Al capdavant d’aquesta iniciativa solidària estan els cuiners valencians: Ricard Camarena, Quique Dacosta i Begoña Rodrigo, en col·laboració amb l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), i secundats per desenes de cuiners que també participaran en aquesta acció des d’Espanya i diverses parts del món.
Cuiners amb estrella i solidaris
Els xefs de l’illa que sumen forces per a dur a terme aquest sopar benèfic són Maca de Castro, Marc Fosh, Miguel Navarro, Rafa Perelló, Santi Taura, Víctor García, Adrià Quetglas, Álvaro Salazar, Andreu Genestra, Fernando Arellano, Javier Hoebeeck i Jordi Cantó. Tots ells, en rebre la trucada de Ricard Camarena, no van dubtar a col·laborar amb aquesta iniciativa solidària.
El sopar serà una de les desenes que es faran de manera simultània a tot el món, amb un únic objectiu: aconseguir fons per a recuperar part del teixit empresarial de la zona devastada i tractar de mantenir l’ocupació.
El 100% del recaptat en el sopar benèfic es destinarà íntegrament als perjudicats per la DANA. A més, s’habilitarà una TAULA 0 perquè qualsevol persona o empresa pugui donar des de la web www.desdevalenciaparavalencia.com. Les donacions ser podran realitzar fins al 20 de desembre de 2024.
A més del sopar benèfic i de la TAULA 0, els restaurants que ho desitgin també poden col·laborar organitzant sopars el dia 13 de desembre. Per a això s’han de registrar la seva sol·licitud en la web. De la mateixa forma ho poden fer les empreses que vulguin col·laborar.
Altres sectors que donen suport
Aquest esdeveniment solidari és possible gràcies als dotze xefs de Mallorca i a empreses i entitats de l’illa que ha aportat el necessari per a la seva organització. Es tracta d’Euro Tocs, Castillo Hotel Són Vida, Far Estudi, La Terre del Flexas, BrassClub Mallorca, Eva Plasència, Imatge i Events, Gelabert Indústria Gràfica, Vinámica, Llorenç Cerdà, Makro Esp, Estrela Damm Mallorca, Gastroacústic, Guindalia & Miss Cherrie, LoMusic, Memodreams events, Kaizen Seguretat, Un altre Cantar, Arlequí Cocktail Bar, D.O. Pla i Llevant, D.O. Binissalem, V. T. Mallorca.

Els pagesos ecològics s’apunten a la solidaritat amb els afectats
No és aquesta l’única acció solidària que es prepara amb els afectats per la riuada. Els pagesos ecològics també es mouen per col·laborar en la recuperació de la zona afectada: “Des d’APAEMA volem sumar-nos a la campanya #CultivemSolidaritat per donar tot el nostre suport a les persones afectades per les darreres tempestes, i molt especialment als nostres companys i companyes llauradors i llauradores. La DANA ha deixat molts cultius inundats i maquinària inservible, i ara és moment de donar-los suport per a recuperar el seu treball i replantar el futur”, afirmen en un comunicat i afegeixen, “els agricultors i agricultores valencians van estar al costat dels seus veïns i veïnes des del primer moment, ajudant a netejar camins i a superar les dificultats. Ara, són ells i elles els que necessiten la nostra ajuda per a reprendre la seva producció agrícola”.
TaPalma se suma a la solidaritat
Cuiners, bartenders, creadors de contingut, periodistes i col·laboradors de TaPalma procedents de Mallorca i Menorca, van cuinar, aquest dijous 21 de novembre a bord del vaixell Ciutat de Sóller de Trasmed, més de 1.200 racions de menjar destinades als afectats i voluntaris que treballen incansablement amb els afectats per la DANA que va afectar la Comunitat Valenciana.
Els més de 20 voluntaris que van participar en aquesta acció van cuinar, durant el trajecte en alta mar des de Palma fins a València, unes 500 racions de favada, 500 de llenties i unes 200 d’ensaïmada que, en arribar al port de València, van ser distribuïdes a diferents punts de la comunitat i zones afectades.
Cal destacar que tots dos cuiners van deixar-ho tot en conèixer-se els efectes de la DANA i van viatjar a València per a col·laborar. Van començar ajudant en tasques de neteja, però aviat van establir la seva base a Algemesí, on van servir 250 racions, i posteriorment a Catarroja, ampliant el seu abast a 400 racions diàries. Després d’unir esforços amb el Restaurant Birolla de Saragossa, van aconseguir centralitzar la logística i coordinar la distribució en diversos punts afectats.

Actualment, Antonio i Saúl continuen treballant de manera incansable, distribuint entre 5.000 i 12.000 racions diàries amb l’ajuda de voluntaris, assegurant que el menjar arribi als qui més ho necessiten. La seva història és un exemple inspirador de com la gastronomia, l’esforç i la constància poden marcar la diferència.