Balears Vadevi
Aprendre a conviure amb la xylella fastidiosa

Sembla que la xylella fastidiosa ha vengut per quedar-s’hi. I el consell que ens donen els entesos en aquesta plaga és que haurem d’aprendre a conviure-hi, com hem hagut de fer amb altres mals que poden afectar el vinyet i que ens hem acostumat a mantenir sota control. Per això, aquesta setmana s’ha fet una jornada de divulgació al Centre Universitari de Manacor i a una vinya de Son Nadal per identificar en el camp els símptomes del bacteri Xylella fastidiosa.

xxx
L’investigador Pere Antoni Gost explica com reconeixer la presència de la xylella a la planta

!--akiadsense-->

L‘encarregat dels coneixements va ser l’investigador Pere Antoni Gost, que treballa en un projecte sobre Xylella, amb el suport de la conselleria d’Agricultura i de la Universitat de les Illes Balears (UIB). La jornada va tenir dues parts, una es va fer al vinyet, in situ, per aprendre a identificar els primers símptomes de l’infestació pel bacteri a la planta, a les fulles, sobretot, i l’altra ja al Centre Universitari on Gost va donar tots els detalls del comportament de la malaltia i l’abast de la plaga a ca nostra

Hi assistí el director general d’Agricultura, Biel Torrens, i el cap de servei d’Agricultura, Andreu Juan.

Entre els conceptes que es posaren a l’abast dels interessats, gràcies a la sessió de camp i a les diapositives que es projectaren, el treballa fet fins ara basat en un mostreig de vuit explotacions repartides per tot el territori de Mallorca, set dedicades a raïm per vinificació i una dedicada a raïm de taula. El total de mostres preses i analitzades és de 416, durant el 2018.

xxx
Una vinya de Son Nadal va servir de mostra per la jornada de camp

!--akiadsense-->

I una idea clara, el grau d’afectació es veu lligat a les pràctiques dutes a terme a l’explotació quan al reg, el maneig de la coberta vegetal, el maneig poblacional dels vectors., la procedència dels empelts, si la placentació és jove o vella, la sembra de cultius herbacis que puguin augmentar poblacions del vector i la presència de cultius hostes infectats pel bacteri. En aquest cas, la proximitat a ametllers que estan infectats és un factor de risc afegit que a Mallorca, malauradament, és molt freqüent, sobre tot el Pla.

Quan a les varietats per a vinificació observades són: Tempranillo, Moll, Manto Negro, Fogoneu, Giró, Giró ros, Parellada, Callet, Muscat, Cabernet Sauvignon, Macabeu, Merlot, Sauvignon Blanc, Syrah, Chardonnay, Prensal, Moscatell, Escursac, Argamussa, Malvasia i Garnatxa tintorera.

I les de raïm de taula: Black Magic, Early Cardinal, Totana Roja, Black Seedless, Supernova Seedless, Matilda, Apuglia, Melisa, Bronx Seedless, Down Seedless, Queen, Alfonso, Napoleón i Moscatell.

xxx
A la jornada al Centre Universitari de Manacor es donaren a conèixer els resultats de l’estudi fet fins ara

!--akiadsense-->

També s’ha fer mostreig de portaempelt i empelt, amb un resultat destacat: En el cas del portaempelt Richter 110, no s’ha pogut observar cap símptoma a les fulles en les mostres positives en l’analítica de Xylella fastidiosa. (23,5% de positius). En el cas de les mostres analitzades en fusta, és a dir al tronc i les branques de la planta, s’ha pogut observar com en les plantes positives en l’analítica de Xylella fastidiosa (mitjançant anàlisi foliar de la varietat empeltada), la infecció del bacteri també ha arribat a la part radicular o part del portaempelt Richter 110.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa