Balears Vadevi
El president dels sommeliers selecciona sis vins per Sant Antoni
xxxx

!--akiadsense-->

Aquesta setmana és la festa de les festes de Mallorca: Sant Antoni. Com diu la cançó Sant Antoni Gloriós . I si que ho és gloriós, ens du els foguerons i les torrades més populars del calendari.

Per Sant Antoni menjam bàsicament porquim. Com recull el Tradicionari:

“Si parlam de foguerons arreu de Mallorca no podem deixar de parlar del que s’hi torra al seu caliu. És l’època per excel·lència per menjar els productes resultants de les matances. Fa fred i les proteïnes de la carn i els embotits ens ajudaran a passar els dos mesos d’hivern més fredolencs a Mallorca. A més, passat Carnestoltes arriba la Quaresma, amb les seves set setmanes de desdejuni, per tant, ens convé buidar el rebost i omplir la panxa”.

Però hi ha vida més enllà de la torrada clàssica, aprofitau per fer les coques de tallades i les espinagades. Les pistes les trobam a l’imprescindible Tradicionari inspirat en el recull del Pare Ginard

També ja es comencen a fer les coques dolces amb tallades de sobrassada que es menjaran fins a la celebració dels Darrers dies. Segons l’investigador Gabriel Genovart a Artà i la Colònia de Sant Pere és característic que les coques es facin redones, cercant la correlació morfològica amb el Sol i l’augment de les hores de llum. A Inca fan coques amb xuia i hi posen un polsim de sucre. A Artà fan coques dolces amb sobrassada. Espinagades (Sa Pobla i Muro): un dels menjars típics de Sant Antoni a la zona de Sa Pobla i Muro és l’espinagada, una coca tapada, al més pur estil del cocarroi, que generalment adopta forma rectangular. La pasta salada és farcida d’espinacs, pèsols, col i altres verdures, condimentada amb força pebre. L’ingredient principal són les anguiles, el bacallà o, de cada cop més, el llom. Un altra elaboració típica d’aquestes contrades que enrevolten l’albufera és la greixonera d’anguiles. Sa Pobla. La fan per Sant Antoni. Té la forma d’un quadrilàter per exemple d’uns 25×50. Una mena de sobre de pasta. Hi posen espinacs, bledes, porros, panses, pebre bo i bord. I també anguiles corregudes que són les millors i que van de la mar a l’albufera. Entren especialment quan fa temporal. També fan coques amb peix, verdura, o amb sobrassada i sucre. El dissabte de Sant Antoni és el dia de fer “s’espinagada” i quan els obrers fan la volta, a les cases solen estar en aqueixa feina i molts de diners estan untats d’espinagada que es fa de pasta de pa lo més aprimada possible, espinacs, bledes, pebre bo (ho fan poc coent; són afectats de coent els poblers. També hi fan el porquim coent) i sobretot anguiles (millor si són “anguiles corregudes” i molt d’oli. Les coen sense llauna i hi posen per baix farina perquè no s’aferrin a la sola del forn. La gràcia està en què tenguin poca pasta i molt de bessó. Les anguiles van molt acaçades aquests dies. D’un kilo en demanen enguany, 1953, fins a 30 (trenta) pessetes. També curtegen els espinacs a la plaça perquè tothom en vol. “S’espinagada” és el plat típic de la festa de Sant Antoni. Perquè no s’espenyàs (és grossa) me duen una espinagada dins un garbell amb papers de blat. A Sa Pobla per Sant Antoni, molts donen al sant una barcella. L’any 1955 li donaren més de trecentes (300) barcelles. Se publica una fulla amb el nom dels donants. Per St. Antoni, els poblers fan molts de foguerons i grossos durant la nit de la vigília.També peguen fort al menjar i al beure. Un dels plats és a base de rates que se crien per les terres embassades de S’Albufera. Ho fan molt carregat. Llavors hi ha “s’espinagada” que solen fer molt picant. L’espinagada és una mena de cocarroi quadrat, millor dit rectangular, gros, prim de pasta, amb anguila i espinacs i espècies fortes. Fa tossir. La qüestió és que la pasta sigui molt prima, quasi com una teranyina. I per acabar la setmana, la festa de Sant Sebastià”.

I tot això necessita d’un bon vi per pair i per alegrar la festa. Aquesta és la nostra selecció. L’ha preparada el president de l’Associació de Sumillers de Balears, Daniel Árias.

OM 500 (Oliver Moragues, Ecològic)

Manto Negro, Callet, Cabernet, Merlot i Syrah

Aromes de fruites vermelles (maduixa i gerd). Fons minerals, especiats i balsàmics. Potent, equilibrat, amb tanins suaus i redons.

xxx

!--akiadsense-->

SIÓ NEGRE (Ribas)

Mantonegro, Syrah, Cabernet i Merlot

Poderós aroma amb dominant de fruita vermella madura amb fons minerals, especiats i balsàmics. En boca és cremós i sedós en el pas amb molt bona persistència. Ric en cos, equilibrat, molt saborós i potent amb fermes tanins.

xxx

!--akiadsense-->

!--akiadsense-->

Gargo (Selva Vins, Vi Natural)

Gargollassa

Aroma agradable amb aparició de subtils aromes florals i empireumàtics (torrefactes), també a bona fruita, com cirera. Presència d’aromes làctics (toffee).

En boca entrada suau, pas equilibrat i carnós amb tanins suaus i un bon postgust.

xxx

!--akiadsense-->

AVANERO (Ava Vins)

Mantonegro

Aromes de fruita vermella amb notes florals i herbes aromàtiques, vainilla i canyella. El gust de baies madures, agradables i fresques.

xxx

!--akiadsense-->

CAN MAJORAL CALLET (Can Majoral, Ecològic)

Aquest vi, per les seves característiques i envelliment en roure, millorarà sensiblement si es conserva en condicions adients, desenvolupant nous matisos, finor i potencial aromàtic. Color cirera Madura amb reflexos violacis amb mitjana capa. Aroma agradable amb aparició d’aromes de fulles seques, garriga amb una fruita Madura que recorda les figues, sensacions florals i lleugers torrefactes i làctic. En boca, entrada amb volum, pas equilibrat (lleugerament àcid) i carnós amb tanins suaus i un bon postgust.

xxx

!--akiadsense-->

SOM DELS CAVALLERS (Galmés i Ribot, Ecològic)

Callet, Fogoneu i Merlot

Color cirera obscura, aromes intensos amb predomini d’una gama afruitada. Predomini de fruita vermella ben Madura que dóna pas a notes especials, com pebre, canyella i cardamom.

L’entrada en boca és robusta, amb un pas potent i agradable a parts iguals.

xxxx

!--akiadsense-->

I si no sou a temps per la Revetla, encara quedarà el cap de setmana que segur que tornarà a haver foguerons i torrades i, els de Palma pensau que dissabte hi ha la Revetla de Sant Sebastià. Au, bones festes a tots!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa