Agustín Santolaya ha presentat aquesta setmana el resultat de l’anyada d’Aubocassa i les novetats i projectes que hi ha en marxa a la casa. Santolaya destacà la gran qualitat de les olives collites en aquesta darrera campanya a pesar de les circumstàncies climatològiques que provocaren un descens de la producció. No així, de la qualitat del fruit que és, segons el director general d’AUBOCASSA, excel·lent.
El nou L’AMO, l’expressió més pròxima a la flora natural de Mallorca
Entre les novetats, L’AMO 2022-2023 canvia el seu perfil organolèptic en aquesta anyada, en comptar amb una presència major de la varietat picual gràcies a una variació en el seu cupatge. En aquesta ocasió, està elaborat amb les varietats picual, principalment, a més d’arbequina i altres olives autòctones mallorquines, convertint-se en un oli més agrest, silvestre i amb una nota més salvatge.
Un Oli d’Oliva Verge Extra (OOVE) on es conjuminen les olives de diferents finques del Pla de Mallorca amb diferents tipus de sòls, que van des dels més rics i profunds fins als més pobres. El seu aspecte és empolsat, a causa de l’absència de filtració, i té un bonic to verd amb reflexos grocs. És aromàtic, fresc, amb notes a herba, tocs de festuc verd i fulla de menta. En la boca és voluminós, untuós, amb agradables notes vegetals, tocs amargs i un picant subtil, a més d’un pas refrescant.
AUBOCASSA, per part seva, manté les seves inconfusibles aromes marcades per la varietat arbequina. És un OOVE parcel·lari i monovarietal, elaborat amb la varietat arbequina de l’olivar de la pròpia finca, situada a Manacor, fundada durant el domini andalusí de l’illa, entre els segles X i XIII. Les seves oliveres creixen sobre sòls de roca calcària amb argiles intercalades i terres cobertes de pedra, terrenys molt favorables per al cultiu d’espècies llenyoses mediterrànies. La collita 2022 d’aquest AOVE singular ofereix un líquid d’aspecte opalescent i lleugerament tèrbol, ja que no se sotmet a cap filtratge. Té reflexos verdosos i verd-groguencs, propis de la varietat arbequina. En nas, destaquen les seves aromes delicades de pell de llimona, herba fresca recentment tallada, herbes aromàtiques, carxofes i poma. En la boca és sedós i fresc, amb notes fruiteres, una nota d’ametlla fresca i un lleuger picant que aviva el conjunt, fent-lo elegant i equilibrat. Si L’AMO mostra tot l’encant de la Mallorca rural en una anyada excel·lent, AUBOCASSA és d’una sofisticada delicadesa en harmonia amb el sabor mediterrani.
La finca pretén amb aquest canvi mostrar els dos paisatges de Mallorca, el més sofisticat i delicat amb el seu oli AUBOCASSA i el més agrest, silvestre i una nota més salvatge amb L’AMO.
Tots dos OOVEs comparteixen l’excel·lència que caracteritza el treball artesanal en la finca de AUBOCASSA, l’ús de tecnologia punta en la tafona. A això s’afegeix que es dediquen 8,5 kg d’oliva, o 6.000 olives, per a elaborar un litre d’oli, quan l’habitual és utilitzar la meitat. Tot això, unit a les característiques climatològiques de cada any, defineixen un perfil únic i irrepetible.

Aposta per l’oleoturisme amb la filosofia de compartir
No és aquesta l’única novetat anunciada en el berenar organitzat a la Finca Aubocassa per la presentació de l’anyada. Santolaya, aiximateix, avançà alguns dels projectes que ja estan en marxa. “El concepte de museu etnogràfic ja no és el més adequat”, ha dit Santolaya, “S’ha de veure com les finques han generat riquesa i han creat llocs de feina, a més de “fer paisatge”, afegia.
I per això ha decidit obrir l’olivar perquè els visitants puguin gaudir de l’oli ‘in situ’. Serà una nova experiència consistent en un berenar al bell mig de les oliveres per a grups reduïts i amb cita concertada prèviament, amb productes tots fets a la finca. També es treballa en l’organització de jornades de portes obertes coincidint amb el moment de la floració de l’olivera.