Balears Vadevi
Suau celebra el reconeixement del sistema d’envelliment dinàmic pel brandi

Ja s’ha aprovat el nou reglament europeu que regula les begudes espirituoses. La gran novetat és que es reconeix per el brandi el sistema d’envelliment dinàmic (sistema de criaderes). Fins ara, aquest sistema sols estava reconegut a nivell nacional per un Real Decreto 164/2014, de 14 de març i i pel reglament de la indicació geogràfica protegida Brandy de Jerez. Ara Europa ha admés el sistema d’envelliment per criaderes.

A Mallorca, Destil·leries Suau usa aquest sistema d’envelliment i valoren molt positivament que Europa ho hagi fet. Hem parlat amb David Álvarez Barceló, que està al capdavant de l’empresa.

Que significa per a Cellers Suau l’aprovació del Reglament Europeu que regula les begudes espirituoses?

El reconeixement a nivell Europeu del sistema de criaderas i soleres ens beneficia, ja que anteriorment únicament el sistema estàtic(l’utilitzat en cognac) estava reconegut. Aquest reconeixement creiem que ens ajudarà a incrementar les vendes.

Cellers Suau utilitza a Mallorca el sistema d’envelliment per criaderas. Una situació única? Per què?

Sempre ho hem utilitzat, però de manera diferent. Tenim el nostre propi sistema de criaderas i soleres. El sistema de criaderas i soleres és un sistema de mescla de brandis vells i brandis joves. Les barriques inferiors s’extreu un màxim d’un 50% per a embotellar, de les següents s’emplenen les primeres, i així successivament fins a arribar al brandi més jove. Aquest sistema permet que la qualitat del producte sigui molt alta i homogènia, perquè en totes les botes existeix una quantitat molt gran de Brandi vell que «ensenya» al brandi que ha arribat més recentment . Aquest sistema envelleix a 50 graus alcohòlics.

Quina diferència el brandi Suau d’altres brandis o, fins i tot, del conyac?

Com t’he dit som únics. No envellim a 50 graus, sinó a 40 agraus (en cognac envelleixen mitjançant el sistema estàtic a màxim 40 graus alcohòlics). És a dir, cuinem a foc lent, igual que en cognac. Nosaltres no extraiem un 50% per barrica, sinó un 27%. Sempre s’ha dit que el nostre brandi està molt afrancesat. Podríem dir que hem triat el millor del cognac francès i ho hem extrapolat al sistema de criaderas i soleres. Requereix més temps? Si, però no ens preocupa, temps tenim de sobres. Som únics envellint d’aquesta manera.

Quina és la situació del del brandi fet a Mallorca? Producció, distribució…

El nostre principal mercat fins a 2014 era Mallorca, i aquest any va començar la nostra aventura exportadora. Ara estem presents en més de 20 països. Sent els Estats Units i la Xina nostres principals mercats. Però el nostre principal mercat és Mallorca.

En l’era del popular gintònic i d’altres combinats, de la preeminència del wiskyconsidera que el consumidor coneix i valora prou aquest producte? Crec que no. Un bon amic em va dir un dia que quan sapiguem apreciar el brandi, entendrem de vi. El brandi és un bidestilat de raïm.

Aquesta nova situació legal permet pensar en nous projectes?

Sempre estem pensant en nous projectes. Aquesta situació ajuda per descomptat , a afrontar-los amb més optimisme.

La setmana que ve Bodegas Suau acollirà el Congrés Nacional de Begudes Espirituoses amb el debat sobre les tendències que marcaran l’agenda del sector els pròxims anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa