El passat dia 14 de juny l’Aula Espanyola del Vi va acollir la 3a edició del Concurs Nacional de Vins de Petites D.O.’s, un concurs obert única i exclusivament a aquells cellers adscrits a petites regions vitivinícoles espanyoles.

!--akiadsense-->
És el primer concurs que porta aparellada una campanya de difusió, a través d’Internet i xarxes socials dels vins premiats. També és el primer en el qual els vins premiats participaran en un tast en el Casino de Madrid el mes de novembre, per a prop de 200 persones, entre socis i personalitats del món de la gastronomia i el vi, a més de poder entrar en la carta de vins del restaurant del Casino de Madrid.
Després d’un tast a cegues, en la qual es van tastar prop de 70 mostres procedents de les 30 Petites D.O.’s que van participar en el Concurs, els jurats van destacar la qualitat de les mostres que havien tastat i la varietat de vins que van participar, la qual cosa va ser una demostració de la gran riquesa vinícola amb la qual comptem al nostre país i del potencial dels cellers d’aquestes petites regions, que vegada van tenint més pes tant en el mercat nacional com en els mercats internacionals.Van destacar per sobre de la resta dels vins premiats, dos vins, el K 5 2014 del Celler 5 Mahatsondoadscrita a la Petita DO Txakolí de Getaria i el Mara Godello 2018 de Cellers Martín Códax de la Petita DO Monterrei, tots dos van obtenir la valoració més alta del jurat el GRAN OR, la qual cosa significa que han obtingut 92 o més punts en la valoració del jurat.
Amb els vins premiats en aquesta 3a edició del Concurs Nacional de vins de Petites D.O.’s es duran a terme activitats promocionals que els ajudaran a millorar la seva posició en els mercats, a més de les a dalt esmentades en xarxes i el Casino de Madrid, com a presentacions dels vins en les diferents associacions de sommeliers d’Espanya, publicació d’articles dels vins participants en mitjans de comunicació sectorials.
Vi Rei amb les arrels ben fondes
Era a principis d’aquest segle, quan, de la mà de l’empresari Miguel Pascual, nascut entre vinyes i apassionat del vi, la plantació de nous ceps recuperarà i revitalitzarà el sector vitivinícola de Llucmajor, amb la sembra de la vinya de Mallorca en la finca Sa Bassa Plana per a l’elaboració de vins de qualitat, convençut de la singularitat d’aquesta finca al costat del mar.
El celler va ser fundat amb un clar objectiu: la producció de vins d’alta qualitat, introduint l’última tecnologia aplicada a la vinificació. El procés de vinificació és amb premses de baix rendiment i alta qualitat de mostos, passant a dipòsits d’acer inoxidable, per a una fermentació a temperatura controlada, obtenint vins generosos en aromes i coberts de color. Utilització de processos de criança en barriques de roure francès i dorments, seguit de la criança en ampolla. El procés d’embotellat es realitza íntegrament en el celler, tancant el cicle de producció, sent totes les produccions limitades i numerades.
La major part de la vinya es va plantar en 2012 amb les varietats autòctones com Premsal Blanc, Mantell Negre, Giró Ros i Callet i de les més importants internacionals com a Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon i Malvasia amb un total de 85 ha. El procés de viticultura es realitza seguint criteris estrictes, la majoria manuals des de la poda de la vinya, fins a la recol·lecció. El clima de la zona és de caràcter típicament mediterrani, amb una temperatura mitjana de 17 °C amb uns hiverns lleugerament freds i estius secs i molt calorosos, òptims per a la maduració del fruit, tot això creant un “terroir”característic.

!--akiadsense-->
La proximitat del mar influeix de manera important. La pluviometria oscil·la entre els 400 i els 450 mm anuals i els valors mitjans d’irradiació solar superen les 2.800 hores/any. El sòl està format per roques calcàries (margues i dolomies) que donen lloc a un sòl calcari-argilenc, donant a la terra unes tonalitats vermelloses o blanquinoses i amb un pH lleugerament alcalí. Aquestes característiques del sòl permeten un bon drenatge i això, juntament amb l’escassa presència de matèria orgànica i la facilitat de penetració radicular, fa que el cultiu de la vinya es realitzi en condicions molt bones.
El celler (2014) du la firma del conegut arquitecte mallorquí Rafael Munar qui a postà per la integració de l’arquitectura en el paisatge mediterrani.
Una enòloga que veu reconeguda la seva dedicació
“El vi l’he fet jo, diu Sílvia Lázaro, tot i que tinc assessors externs com Ignacio de Miguel , que m’ajuden, però en el dia a dia del celler estic jo, i em sento molt orgullosa del vi, com t’imaginaràs.”
El guardó no és només un reconeixement a la feina feta amb il·lusió pels professionals de la bodega, també ho és com una empenta per la feina en el futur. Diu Sílvia: “El premi és important per a nosaltres perquè a l’ésser un celler jove ens dóna prestigi, i demostra que estem avançant i aconseguint més qualitat. També ens ajuda nivell comercial, per descomptat, per a arribar a més clients”.
Els vins que elabora Bodegas Vi Rei reflecteixen el paisatge mallorquí. Són vins amb autenticitat i caràcter.
“En aquest cas, explica l’enòloga, com és un dels vins més representatius del celler, cuidem bastant la seva elaboració, i seleccionem els dipòsits amb millors aromes i boca. El vi està inspirat en el celler, elegant i amb un toc de joventut.
Crec que destaca pel prensal, varietat molt difícil de trobar en la península, i pels seus toc salins, a causa de la proximitat al mar de la vinya, que s’integren molt bé en el vi i li donen un toc diferent”.
Fins i tot a nivell personal, Sílvia Lázaro reconeix que per a ella aquesta varietat ha estat tot un descobriment. Ara hi veu totes les possibilitats:
“Jo, el prensal, el vaig descobrir a l’illa, al principi em va semblar una varietat poc aromàtica, però en aquest celler he vist que desenvolupa unes aromes cítriques i tropicals molt agradables“

!--akiadsense-->
VI REI BLANC 2018
0.75 l
Varietat de raïm: Prensal Blanc, Chardonnay.
Grau alcohòlic: 13%
D.O. PLA I LLEVANT
Notes de tast
Verema seleccionada a la fi d’agost, quan el raïm es troba en el seu perfecte estat de maduració.
Fermentació en tancs d’acer inoxidable a temperatura controlada.
Petita criança sobre lies abans del seu embotellat.
Temperatura de consum 8-10 °C.
Vista: Un color pallós clar i net.
Nas: Un vi molt aromàtic amb aromes primàries fruiteres (plàtan, passes, pruna i figa) i florals (flor de poma i clavell). Té aromes secundàries làctiques (llevat i formatge fresc).
Boca: Es presenta com un vi fresc, nerviós, equilibrat, amb l’acidesa ben integrada. Té un final llarg amb una retronasal en la qual predominen les fruites d’os.