Balears Vadevi
Cati Ribot i els vins sense sulfurós afegit

Dijous capvespre al bell mig de Sóller, al restaurant Re Organic, Cati Ribot va presentar els vins del projecte més personal del celler familiar Galmés i Ribot de Santa Margalida.

Vins elaborats amb varietats autòctones de l’illa, que segueixen diferents protocols de vinificació, però tots tenen en comú la no addició de sulfurós. I a l’aire lliure, Ribot va anar presentant un per un els vins. Les seves paraules franques i sense secrets captaren l’atenció dels assistents. Però encara ho feren més els vins, protagonistes de l’esdeveniment.

El primer vi, Son Llebre blanc 2021. Elaborat majoritàriament amb la varietat giró ros i afegint de testimonial la malvasia. Aquesta anyada duu menys proporció, perquè a l’hora de la verema s’havia fet malbé.

El giró ros un cop desrapat, es deixa marinant amb les pells durant 3 dies dins cubells de plàstic.

Al nas, just acabat d’abocar ofereix bona intensitat aromàtica. Aromes d’albercocs, flor blanca, tocs cítrics, a moment de taronja, a moment de ponsí. Tocs balsàmics. Va fent interessant girs. Té una entrada viva en boca. Molt bona acidesa. Un pas en textura rugosa i llarg.

El resultat d’una tempesta es convertí en el Cambuix/CB

Cambuix 2021 és un vi rosat de botella de litre per gaudir-lo sense complicacions i fer-lo retre. Aquest vi va néixer amb la vocació de no tornar-se a repetir, fruit d’una tempesta maligna que va fer malbé tot el raïm que al 2020 havia de ser pel «Son llebre negre». El bateig del vi, es va fer fins i tot al mig d’una vinya que va quedar ben malparada, després que s’hi fes grossa una calabruixada. Unes de les veremadores li va dir a Cati, «Aquesta vinya sembla un cambuix», referint-se a la destrossa feta moments abans.

Varietats: escursac, callet i callet negrella. Diferents protocols s’han fet servir per donar-li complexitat i personalitat.

A primer cop de nas, ofereix aromes de confitura de fruites vermelles àcides. Tocs herbacis. I flaires de figa flor. L’entrada en boca, és fresca, vertical, amb textura. Ofereix per acabar un final plaent.

L’Escursac roman dos mesos i mig en gerres de fang/CB

Escursac 2021. Monovarietal. S’ha de ser pacient amb aquesta varietat ja que és reductiva. I mostra d’això, és que al principi en nas tenim aromes animals i de carn crua, les quals cedeixen pas a tocs més balsàmics i a la fruita negra. Confitura de pruna de frare roig. Un nas amb profunditat, que desperta interès per veure com acabarà.

En boca resulta un pèl tànnic. Es percep viu i amb bona acidesa. Retrogust de fruita negra silvestre. Una delícia!

Aquest vi es cria dins gerres de fang de 700 i 500 litres. Allà hi roman fins a dos mesos i mig.

És el torn d’un «rara avis». Tenim l’ocasió especial de tastar un monovarietal de callet negrella. No n’hi ha cap al mercat i aquest que tastàrem tampoc està a la venda. Forma part de la investigació del celler.

Callet negrella, una varietat encara en experimentació/CB

Callet negrella 2019. Dins la copa hi trobam aromes de fustes, amb les que va fer una criança. Tocs cítrics. Perfums de crucíferes que s’acaben esvaint. Especiat; pebre bo. Tarongí. Pell de taronja i aromes fumades. En boca té una entrada salvatge. Ofereix un retrogust de fruites vermelles, que recorden a una piruleta de maduixa. També hi tenim records cítrics.

Posant el colofó al tast; Bosquet 2021. Format Màgnum. Escumós de mètode tradicional. Aquest curiós nom, respon a l’existència d’una família, que de l’aire del cel durant un temps, va viure a Santa Margalida. Neh Ribot és l’autora de l’etiqueta que vesteix aquest vi. Varietats: escursac i fogoneu.

Un escumós d’Escuresac i Fogoneu amb etiqueta de na Neh Ribot/CB

El fogoneu s’empra per iniciar la segona fermentació que fa dins botella, procediment pel qual es genera el carbònic de manera natural.

El nas és tot fruita vermella. Records a piruleta de maduixa. Menta fresca. Mineralitat. En boca és fresc, amb la bombolla alegre. Deixa la boca neta i a punt d’un segon glop fresc i franc. Tots els vins foren servits en copa de vi, fins i tot l’escumós.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa