Balears Vadevi
Cau la demanda de pastissos tradicionals per Tots Sants

Per a la festivitat de Tots Sants l’Associació de Forners i Pastissers de PIMEM assegura que la tendència en el consum de producte local i tradicional continua disminuint la seva quota de mercat. Aquest fet no afecta les vendes globals del sector, ja que s’està donant un procés de substitució d’uns productes per uns altres, però sense estar ajustats al que s’entén pel “producte típic per a aquests dies”.

Una qüestió de preu i de dieta saludable

Productes tan típics com els “panellets” sofreixen una baixada en les comandes i el consum degut, d’una banda, a l‘alt preu d’aquest tradicional dolç i per una altra a la gran acceptació que tenen entre els consumidors els “bunyols” farcits de nata o crema. A pesar que aquests se solen fer i comercialitzar el 21 d’octubre entre els consumidors hi ha hagut una tendència a continuar comprant-los. Per al president de l’Associació de Forners i Pastissers de PIMEM, Miquel Àngel Torrens, “el canvi de clima i les temperatures estan incidint en determinats canvis de consum”. A aquest factor cal afegir-li que tant la farina d’ametlla com els pinyons tenen un preu alt i això ha fet que s’hagi de repercutir en el preu final del “panellet” fent que aquest tradicional dolç vegi encarit substancialment el seu preu.

A pesar d’aquesta tendència els pastissers asseguren que es continuen fent els tradicionals “panellets” fins i tot amb nous sabors com de llimona, maduixa o cafè.

Respecte a un altre producte tradicional com són els “rosaris” la tendència també ha anat a la baixa i les vendes es focalitzen en productes estandarditzats i que ja tenen molta presència en els supermercats. “Els Rosaris tradicionals tenen un excés de sucre per als nens i d’aquí ve que hagi baixat el consum. Es continuen fent, però costa més vendre’ls” assegura Torrens. Per al president de l’associació un dels motius del canvi d’aquests hàbits és que antigament hi havia el desig i les ganes de consumir sucre, ja que era una ocasió especial i en moltes ocasions excepcional i ara tant els nens com els adults “van una mica saturats de sucre”. Aquest factor, el d’excés de sucre per als paladars actuals, també ha afectat la venda dels “panellets”, perquè es continuen fent com es feien tradicionalment i el sucre continua estant molt present, ja que no s’ha alterat la recepta tradicional.

Més notícies
Els professionals reivindiquen la factura artesana dels seus productes/Associació de Forners i Pastissers de Balears
Forners i pastissers de Balears defensen la seva producció artesana
Demanen suport públic per seguir elaborant els productes propis de la gastronomia de les Balears
Torrons artesans, tortades i ensaïmades per les festes de Nadal/Cedida
Forners i pastissers promouen el consum dels dolços nadalencs tradicionals
Torrons artesans d'ametlla mallorquina, l'ensaïmada i la coca de patata en són els més populars

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jubilat gironí. a novembre 03, 2024 | 11:45
    Jubilat gironí. novembre 03, 2024 | 11:45
    Al preu que van el panellets no es estrany que no es venguin; a casa n'hem comprat quatre de comptats per seguir la tradició. I prou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa