A tres minuts amb cotxe des de Binissalem, per la carretera MA-13A, s’hi troba el celler Sa Cabana. Tot i que el nom sona a celler nou, la veritat és que les vinyes ja tenen dues dècades. Inicialment, la finca es va plantar amb ceps de varietats franceses, però darrerament s’hi ha plantat giró ros, manto negro, i s’ha empeltat una vinya, de cabernet sauvignon, de vint anys amb mudes de callet, i sembla que han pres bé.

La caseta antiga de la finca, abans utilitzada per desar les eines i aixoplugar-se, s’ha tornat a recuperar. Actualment, juga el paper de recepció, sala de tast, botiga de vins, etc. Un lloc ideal per prendre una copa de vi observant la mar verda de vinyes que enrevolten la caseta. En aquest sentit, s’hi organitzen esdeveniments, els quals poden ser aprofitats per conèixer de prop els vins de la finca enmig de les vinyes. També es pot concertar una visita amb tast de vins, que pot resultar ser pedagògica si s’és persona curiosa dins aquest món.

A aquestes alçades de l’agost la verema ja ha començat, han entrat al celler la chardonnay i la giró ros. El celler en el qual es vinifiquen els raïms, es troba dins Binissalem, prop de l’estació del tren. Allà és on neixen set o vuit monovarietals de vins. Elaborar vins d’una sola casta de raïm és un tret característic de Sa Cabana.
Aleshores, arriba el moment del tast, i juntament amb Guillem Aloy sommelier i enginyer agrònom, tastam 8 vins.
– S’Alegria 2022. Manto negro. 13%. 3000 botelles. Macerat un 20% amb la rapa.
Ofereix un nas de fruita vermella madura; prunes. Passa cap confitures. Tocs de regalèssia, grans de cafè. Tambor d’ametlla. En boca té un pas un pèl astringent amb retrogut de fruita vermella madura, tocs de canyella. El grau alcohòlic està molt ben integrat.
– Viure 2022. Callet. 11’5%. 4000 botelles.
Un nas molt varietal; especiat. Fruita vermella caramel·litzada que recorda a un caramel de maduixa/nata. Clavell d’olor. Sensacions cremoses. En boca un pas carregat amb fruita vermella. Retrogust de fruita madura. Un pèl astringent.
– Giró ros 2022. 13%. Aromes de melicotó blanc, passa subtilment per les aromes fresques del fonoll. En boca té bona acidesa, la qual aporta frescor i fluïdesa.
– Chardonnay 2021. 14%. Batonatge dos pics per setmana durant 3 mesos. Ofereix un nas molt tropical amb aromes d’ananàs, mango, fruita de la passió. Fa canvis cap a alguns tocs herbacis, per tornar a oferir tocs de confitures de maracujà. En boca és rodó, té records cítrics i tropicals. Untuós i fresc.
– Chardonnay 2022. 13’5%. Batonatge dos pics per setmana durant 3 mesos. Les anyades són ben diferents. Així com l’anyada 2021 és molt exuberant, la de 2022 és més tímida i es desenvolupa més lentament. Aromes de fruita de la passió i rosa blanca. En boca és molt fresc. En la meva opinió encara està un poc cru.
– Xisca 2022. 13’5%. Giró ros seleccionat en vinya. Edició limitada. Criat una part dins una bota de 500 litres de roure francès i una altra de 500 litres de fusta d’acàcia, durant 2 mesos.
Al nas ofereix aromes de vainilles molt elegants. Apareixen tranquil·lament aromes d’albercoc de Porreres. Tocs dolcencs. A la boca té una entrada elegant amb bona acidesa. Retroguts de fruita de pinyol amb tocs d’una fusta molt cremosa. Tocs salins. Pas untuós i llarg.
– Merlot 2021. 12’5%. A la vista ofereix una capa pujada rosada de color de fresa. Al nas, moltes aromes llépoles; piruleta de maduixa. Perfil balsàmic. En boca una entrada molt fresca amb un pas franc i final sec.
– Merlot 2021. 12%. Criança de 6 mesos dins bota de 500 litres de roure francès. Ofereix a la primera capa aromes terciaris de cedre, especiats i mentolats. En boca tenim fruita vermella tímida amb un fons de cedre. Té certa estructura i finesa.
La visita i el tast vins es dur a terme amb 120 minuts.