Balears Vadevi
Les Cooperatives Agroalimentàries de Mallorca s’apunten a l’agricultura de precisió

Les Cooperatives Agroalimentàries de Mallorca han entès la necessitat d’iniciar un procés de modernització que passa per assumir que la limitació de recursos i l’exigència de rendibilitat de les explotacions passa per anar fent passes en el camí de la innovació. Modernització que ara mateix passa per la digitalització del procés de producció per aconseguir millorar els resultats. I l’Agricultura de Precisió és ara mateix la resposta.

Així s’ha posat de manifest a la segona de les jornades de debat organitzades sota el títol “La cara B del producte local”. En aquesta ocasió, la cita, que plantejava el tema de la “Gastronomia sostenible i intel·ligent,” va ser en un lloc emblemàtic: La Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller, una cooperativa centenària que no obstant s’ha posat les piles  de la modernització. Així ho destacava la presidenta de les Cooperatives Agroalimentàries de Mallorca, Jerònia Bonafé.

Bonafé, que assegurà que Cooperatives es considera un referent en matèria d’innovació, explica que “no podia haver estat una elecció millor. És una de les cooperatives més antigues de l’Estat espanyol. Porta operativa des de 1899 i és un referent. Aquí hi ha garantia que el producte és local. Per exemple, en el seu tafona es produeix l’oli i l’oliva que després es distribueix en tota l’illa”. Bonafé compta amb un gran bagatge en el món agrari i afegeix que “estem molt orgullosos que dos de les nostres cooperatives participin en aquests programes tan innovadors aplicant les noves tecnologies“.

“Així, en les nostres explotacions agràries s’estan duent a terme programes d’innovació com PLOUTOS, gràcies al qual podem tenir una mica més controlat tot el sistema de creixement. Aquest programa està emmarcat dins del projecte HORITZÓ 2020. Ho estem aplicant en AGROMALLORCA SAT on busquem aconseguir una agricultura de precisió. Un altre dels programes que estem desenvolupant és el CPS4AGRI en els cultius d’ametllers de la IGP Ametlla de Mallorca de la cooperativa Camp Mallorquí a Consell.

L’objectiu és monitorar tota la plantació i detectar possibles causes de malalties dels ametllers. També considerem molt important traslladar aquestes innovacions del món agrari a la resta de les illes perquè aquesta agricultura de precisió en el segle XXI és cada vegada més necessària. La innovació és clau per a subsistir en el sector agrari” argumenta la presidenta de Cooperatives.

“El resultat de les gestions que es fan en totes les nostres cooperatives sòcies han de ser valorades per tota la població. El producte local de qualitat està garantit en qualsevol de les cooperatives”, finalitza Jerònima Bonafé.

Una altra de les participants en aquesta jornada, la gerent de Licors Moyà, Bel Moyà,  va fer especial esment del cost de la insularitat. “Aquí, va explicar Moyà, tot s’ha de dur de fora, per no tenir ni tan sols tenim plantes de reciclatge pròpies pel vidre, per exemple, de manera que  ens trobam que el material que utilitzam fa dues vegades el camí de la Península d’anada i de tornada i torna a començar, a més de l’encariment del que necessitam per fer la nostra producció que  es tradueix en el preu del producte al que hem d’afegir els nòlits que s’han de pagar per dur-lo fins aquí!”, afegí Moyà.

El programa Ploutos permet a les Cooperatives tenir el control de la producció/Cedida

Al llarg de la sessió es varen posar altres exemples de la incorporació  del sector a les noves tecnologies i a la digitalització, com per exemple la utilització de drons  als olivars per fer el control  de plagues, la instal·lacions de sensors pel control del reg i les gelades, etc…

La próxima cita del cicle será el dia 18 de noviembre a l’Hotel Valparaiso on dos cuiners  d’anomenada com la veterana Margalida Alemany i Aleix Viada, el cuiner que prepara uns menús a la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu amb el producte local que troba a la botiga d’aquesta entitat. .

Es tractarà d’un show cooking en el qual es donaran a conèixer les possibilitats gastronòmiques de productes poc coneguts com el garroví, a partir d’idees noves de transformació i d’aplicació a la cuina.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa