La DO Binissalem ha iniciat el procés per renovar els principals càrrecs de l’organització i els membres del Consell Regulador. Així s’ha publicat en el butlletí oficial (BOIB), que indica que les eleccions tendran lloc el dia 5 de juny de 2023. Prèviament, s’hauran de presentar les candidatures a les vocalies del Consell Regulador i el cens d’electors tant entre els cellers com entre els viticultors. Tot això és el procés administratiu, que s’haurà de dur a terme com mana el reglament. En el rerefons ja es produeixen els moviments i els contactes per veure d’anar conformant aquestes candidatures. Així ho reconeix l’actual president de la DO Binissalem, José Luis Roses, que ha iniciat aquests contactes amb cellers i viticultors, sense que de moment hagi res tancat.
En aquest moment, la DO Binissalem encara un moment transcendental en la seva història. En els pròxims anys s’ha de fer front a canvis que en podríem dir “estructurals” per la més antiga de les denominacions d’origen de Mallorca. Des de la direcció tècnica expliquen que l’equip que surti d’aquestes eleccions haurà de dur endavant la transformació d’aquesta DO cap al futur.
Adaptar-se als temps que corren
Però el futur no és gens enfora. Els canvis en el panorama vitivinícola s’estan produint ja i la DO Binissalem necessita adaptar-se a aquest nou escenari. En primer lloc, es plategen dos grans reptes: El que dibuixa la realitat de l’escalfament global i el que marca l’evolució del mercat. Aquí és on la DO Binissalem ha de fer modificacions. Les modificaions en el plec de condicions per incorporar-se a la Denominació d’Origen Binissalem han de ser aprovades a Madrid i a Brussel·les, si no passen el filtre del ministeri, un procés que no sembla fàcil iniciament, si aquestes modificacions són de calat. I ho són. D’una banda “voldriem ampliar el catàleg de varietats que en aquest moment és molt restrictiu, per que a més del Manto Negro i el Moll es puguin incloure altres varietats autòctones com el Callet i el Giró Ros, per fer monovarietals”, detallen des de la direcció tècnica, i en el futur que hi puguin entrar altres varietats amb les quals ja s’està treballant a nivell experimental com l’Escursac i el Fogoneu, per exemple”. Marga Amat explica que aquest procés cap a les varietats locals ja l’estan fent moltes de les denominacions d’origen espanyoles i la de Binissalem no vol quedar enrere. Per estalonar aquesta petició s’argumentarà d’acord amb el fet que la DO Binissalem s’assenta en un territori petit, ben definit, homogeni on les varietats locals presenten un perfil aromàtic semblant.
Això seria una baça important a jugar per respondre a una demanda que està canviant, que cerca un perfil de vi més lleuger. En aquesta línea se preten aconseguir un ajust en la definició sensorial dels vins per que “no es pot filar tan prim com feim ara”, afirmen.

A l’horitzó, els canvis cerquen també adaptar el cultiu de la vinya i l’elaboració del vi a la realitat que imposa el canvi climàtic i per això es vol aconseguir autorització per baixar lleugerament l’acidesa dels vins. Per justificar totes aquestes modificacions es comptarà amb el suport tècnic dels estudis que farà l‘INAGEA, segons els conveni que proximament se signarà entre la DO Binissalem i la Fundació Universitat Empresa per l’encomana d’aquests estudis tècnics.
Aquesta és la linea que ha de marcar l’evolució de la DO Binissalem en els propers anys, la que ha quedat marcada pel Consell Regulador sortint que ha deixat embastada aquesta feina per que l’equip resultant de les eleccions agafi el relleu. El cami és llarg i s’hi aniran afegint altres projectes, com la possibilitat d’elaborar escumosos amb el mètode ancestral sota la denominació d’origen, la creació de “vins de poble” o del “Vinyet Selecció” , tasca per la qual l’equip rector de la DO vol comptar amb la col·laboració dels cellers per dibuixar el futur de la degana de les denominacins d’origen de Mallorca.