
!--akiadsense-->
La DO Binissalem fa comptes de la verema 2020, una anyada que reconeix atípica marcada per circunstàncies conegudes de tots i ja massa repetides que marquen un abans i un després d’aquest any. La collita començava oficialment dia 6 d’agost, avançant-se a les dates habituals amb un parell de setmanes, però el rum rum ja feia setmanes que s’escoltava: Els vinaters havien advertit que tenien els cellers plens, que les vendes eren mínimes i que necessitaven ajuda per mantenir el nas fora de l’aigua. Per això ja se sabia dia 6 d’agost que auns s’acollien a la verema en verd i altres a les ajudes a l’emmagatzematge de vi.
La primavera havia estat càlida després d’un hivern suau i això té també alguns riscos, riscos que enguany, any de pestes, s’han concretat amb malalties i fongs a voler. “Les pluges de maig i juny varen provocar, en algunes zones, l’aparició de focus de “Míldiu”, un fong que afecta principalment a les fulles però que, en època de floració i quallat de la flor, pot afectar, de manera important, al raïm. Així i tot, aquest fet va esser controlat pels viticultors que, atents sempre del temps, apliquen els tractaments preventius necessaris”, reconeixen des del Consell Regulador
Així i tot, “la verema s’ha desenvolupat amb tranquil∙litat i unes condicions òptimes. I ahir 13 d’octubre va acabar el tall de raïm a la DO Binissalem, amb la varietat forana Cabernet sauvignon, 4 dies més tard que la verema del 2019”, afegeixen.
Quan a la producció total destinada a elaborar vins de la DO Binissalem ha estat de 1.065.868 kg, un 26 % inferior a la del 2019. El 72% de la producció correspon a varietats negres i el 28% a varietats blanques.
Les varietats autòctones, que marquen la singularitat dels vins de la comarca, representen un 57 % del total de la verema, dada que augmenta un 4%, respecte a la campanya anterior. Respecte a les varietats negres, la

!--akiadsense-->
Mantonegro representa un 49 %, Callet un 5% i Gargollassa un 0,3 % i entre les blanques, la Moll representa un 52 % i Giró ros un 12 %.
Ara els enòlegs fan feina amb les elaboracions per tal de treure el màxim potencial de cada varietat i obtenir vins singulars i de la máxima qualitat.
Caldrà romandre a tents als primers vins, el novells, que tastarem d’aquí a unes setmanes, per fer-ne una valoració més detallada del que haurà donat de si la verema del 2020.

!--akiadsense-->
Per la DO Binissalem és un any bo per una altra raó, i és que la familia creix: Enguany s’hi han apuntat dos cellers nous: el Microceller Soca‐Rel al terme municipal de Consell i el celler Santa Catarina Vinos de Mallorca, a Sencelles, amb la intenció d’etiquetar els seus vins amb la marca “DO Binissalem”, que es sumen als 11 cellers que fan ús de marca.