Balears Vadevi
Dràstica baixada de la producció de les vinyes, el 28%, al Pla i Llevant

L’anyada 2024 ha representat la manifestació del que s’havia esperat des d’uns anys enrere, una baixada espectacular de la producció de raïm, que ha estat d’un 28%, un valor important.

El factor més important que sembla responsable d’aquesta baixada és la sequera que va produint-se en les darreres anyades. Afortunadament, els raïms que han entrat als cellers ho han fet en un estat molt saludable perquè no han patit cap de les malalties fúngiques habituals: míldiu, cendrada o botridis típics dels territoris humits i càlids, però aquest any no han estat massa presents.

La pluviositat, factor determinant

La pluviositat és el factor que sembla haver tengut més importància en la baixada de la producció. A pesar que és ben sabut que la producció de les plantes segueix cicles desiguals alternant esplets amb anys més minsos, les dades de pluviositat dels darrers anys mostren clarament aquesta tendència a la baixa. I aquest any 2024 ha representat una baixada molt gran. Durant la primavera, moment que ho necessiten més les vinyes, no va ploure i just a mitjans d’agost i principis de setembre es varen produir pluges amb una certa abundància. L’any 2023 també va ser d’escassa pluviositat, però les pluges de primavera varen fer augmentar la collita. D’altra banda, s’ha de tenir en compte que la distribució geogràfica i temporal de les pluges és molt desigual. En el present any hi ha hagut una clara diferència entre la pluja caiguda en el nord i sud de l’illa. Des dels municipis de Manacor, Felanitx i Petra cap al nord hi va haver bones pluges, mentre que cap al sud pràcticament no n’hi ha hagut.

Xifres de producció de les vinyes

L’any 2020 amb la crisi de la covid i a causa de la tancada es va veure que hi hauria una baixada molt gran de turisme a Mallorca. Els viticultors i bodeguers varen actuar en conseqüència i varen realitzar unes podes molt dràstiques a les vinyes per disminuir-ne la producció i evitar la necessitat d’emmagatzemat de vi que hagués desbordat els cellers. En els anys següents: 21, 22 i 23 s’anava recuperant la producció fins a arribar al 2024, en el que s’ha produït una baixada dràstica de la producció.

Xifres de producció en quilos en nombres rodons ha estat: 2020, 1,5 M (M, milions); 2021, 1,9 M; 2022, 2 M; 2023, 2,2 M; 2024, 1,6 M. La baixada d’aquest any respecte de l’anterior en mitjana ha estat del 28%. La del raïm blanc ha estat del 29% i la del negre 24%. Baixades que afecten a totes les varietats cultivades.

I com és natural aquesta baixada afectarà la quantitat de vi que es podrà produir. Recordem que per normativa europea les denominacions d’origen just poden transformar, com a màxim, el 70% dels quilos de raïm en vi. D’aquesta manera la quantitat màxima de vi que es podrà elaborar serà d’1,1 M de litres. L’anyada anterior es varen poder elaborar 1,5 M de litres. Una baixada del 27%.

La producció de vi de la DO Pla i Llevant es ressentirà de la magra collita d’enguany/DO Pla i Llevant

Més problemes?

Dins aquesta baixada que temem molt que no sigui ocasional, sinó que es tracti d’una tendència lligada al canvi climàtic, hi ha dades que són ben preocupants i és que la sequera està afectant les vinyes velles. Aquestes, tenen un sistema radicular molt desenvolupat que els permet explorar i absorbir aigua a gran fondària, però a causa de la baixada del nivell freàtic tenen dificultats per abastir-se i això està provocant la mort de les vinyes. Dit això ja podem imaginar el que pot passar amb les vinyes joves i de mitjana edat.

El Consell Regulador que per normativa obliga que els cultius de vinya siguin a la seca es veu obligat cada any a autoritzar el reg per evitar la mort d’aquestes plantes. Els viticultors realitzen pràctiques agrícoles adequades per evitar la pèrdua al màxim possible l’aigua acumulada al sòl. La més freqüent consisteix a llaurar de manera superficial per rompre els conductes d’evaporació de la terra evitant de manera important la dessecació. Ara aquestes pràctiques comencen a tenir un gran relleu en el cultiu de les vinyes.

Més notícies
Les denominacions d'origen de Mallorca han preparat activitats per acostar al públic el món del vi /CAIB
Binissalem i Pla i Llevant inicien el curs amb activitats per amants del vi
Es tracta de cicles formatius que ofereixen els coneixements necessaris per gaudir plenament dels vins de Mallorca
El tast, conduït per la sommelier Julianna González, va exhaurir rotes les localitats/Bien Modino
Pastissos i vi protagonitzen el tast de Pla i Llevant a la ‘Fira Dolça’
Els dolços del pastisser Lluis Pérez varen ser un atractiu afegit del tast

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa