La tardor és temps de fires i a Mallorca de fires monogràfiques. Aquest cap de setmana ha estat la Fira de la Mel de Llubí. I a un espai estibat de públic, s’ha presentat el nou número de la revista El Mirall, editat per l’associació del mateix nom, dedicat a l’apicultura en tots els seus vessants, les arts i les tradicions relacionades amb la mel i el paper decisiu de les abelles en la sostenibilitat mediambiental.

Una ditada de mel és un número monogràfic coordinat per Aina Ferrero i amb portada de Menéndez Rojas. Arranca amb les aportacions literàries de Laia Martínez López (Laia MaLo), Daniel Martínez Bauzà i Sara Rivera, seguides de textos del monologuista, naturalista i il·lustrador Xavier Canyelles i del periodista Víctor Vivó, al voltant de la contribució de les abelles en la biodiversitat, l’amenaça de la vespa asiàtica i el projecte de cria de reines a les quatre illes, així com uns apunts sobre l’abundant bibliografia apícola, de Montserrat Alcaraz.

A la presentació hi intervengueren la batlessa de Llubí, Magdalena Perelló; Jaume Lladó, apicultor i president d’El Mirall; Gori Lladó, apicultor; la coordinadora i redactors d’aquest número Aina Ferrero, Xavier Canyelles i Víctor Vivó; Paula Valero, directora general de Polítiques de Sobirania Alimentaria de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern balear; i Jaume Alzamora, conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca.

L’exposició de la Universitat de les Illes Balears Pol·linitzadors és comentada pel seu comissari, Antoni Torres, mentre que Yadira Fernández repassa la presència de les abelles a l’art i Tomeu Canyelles els vincles de la mel amb la música. El nou número d’El Mirall inclou també, entre d’altres continguts, un reportatge sobre el Jardí Botànic i el Museu de Ciències Naturals de Sóller, una entrevista en profunditat amb el destacat apicultor Martí Mascaró (Mel Caramel) i una selecció de recomanacions de novetats editorials.

La XXIena edició de la Fira de la Mel de Llubi es va poder celebrar aquest cap de setmana tot i que sota l’amenaça de la pluja. I això és tota una fita després de l’obligada suspensió de l’any passat. Hi ha estat presents una quinzena de productors i una trentena d’expositors, el que s’interpreta un èxit per un any xarec per a la producció. Per Llubi, la Fira de la Mel posa el poble en el mapa de Mallorca i en el calendari de les fires més populars de l’illa.