Balears Vadevi
Els cellers de Pla i Llevant es deixen assessorar per la parella Schwarzwälder- Heistermann

Era una visita esperada i a la qual se li ha tret tot el suc. David Schwarzwälder és periodista, assessor de bodegues i professor de la Universitat De Geisenheim, la més important en estudis de vitivinicultura d’Alemanya. Publica articles pel grup Meininger, especialitzat en publicacions sobre vi. Autor de guies de vins d’Espanya i Portugal en alemany. El 1999 fou distingit amb el premi Nas d’Or al millor sommelier d’Espanya.

Yvonne Heistermann és sommelier (IHK) i professora d’enologia a la Deutsche Wein und Sommelierschule i a cursos per sommeliers a Suïssa. Ha rebut els premis de concursos internacionals com el mundial de Pinot Noir de Suïssa, el mundial de Brusel·les. Està especialitzada en vins de França, Espanya, Suïssa, Alemanya i Xile.

A partir dels tastos dels vins de la DO Pla i Llevant David i Yvonne es pogueren fer una idea del procés de la producció que es fa a Mallorca/DO Pla i Llevant

Amb aquest curriculum, un i altra estan altament qualificats per analitzar el moment dels vins de la DO Pla i Llevant. Durant quatre dies hem tingut l’oportunitat de parlar amb David Schwarzwälder i Yvonne Heistermann sobre molts dels temes candents en el món de el vi. Aquest tipus de contacte és molt interessant perquè permet conèixer l’opinió d’unes persones que coneixen els vins de moltes regions diferents i els permet establir comparacions. Després dels tastos, un moment de relax per fer l’entrevista.

Com veuen el nivell de qualitat dels vins del Pla i Llevant respecte de altres regions espanyoles?

El nivell dels vins de Pla i Llevant està clarament per sobre de la mitjana de les altres regions espanyoles. Porto provant vostres vins des d’anys enrere i veig que hi ha un augment constant de qualitat. Seria interessant seguir treballant els vins blancs que ara són una tendència important en el consum. Poden millorar més. Les terres calcàries ofereixen vins blancs aromàtics i de bona estructura. En aquest sentit són notables els vins elaborats amb la varietat autòctona va girar ros. La varietat chardonnay està perfectament adaptada i ofereix bons vins. I en aquest viatge m’ha sorprès la qualitat que s’ha aconseguit en els vins elaborats amb cabernet sauvignon. M’han agradat molt. M’agraden els vostres cabernets.

 Què ens pot dir de les varietats autòctones?

Ja he parlat de la giró ros i la seva qualitat. Respecte de les varietats negres també tenen un bon nivell de qualitat i és important donar-les a conèixer perquè ofereixen característiques organolèptiques diferents. Si em permeteu un consell diria que penso que seria millor elaborar-les en bótes de roure, no de primer any i que convindria realitzar el seu envelliment en botes més grans, de tres-cents o cinc-cents litres. Totes elles tenen potencialitat. Aquestes varietats són una bona targeta de presentació.

L’opinió d’aquests dos entesos ajudarà a obrir portes en el mercat alemany/DO Pla i Llevant

Seguint amb el tema de les varietats autòctones, en la dècada dels 80 de segle passat es va iniciar un canvi en els vins elaborats a Mallorca. En aquell moment es pensava que les varietats autòctones no tenien prou qualitat i per això es van començar a plantar les varietats internacionals. Aquesta actitud es va donar en altres regions?

Si, per exemple en el Somontano o al Penedès. Justament la zona catalana ha mostrat que es poden aconseguir bons vins amb varietats foranes però això exigeix ​​paciència i experiència. En altres zones encara que s’hagin introduït algunes no ho han fet amb la intensitat de Mallorca. Aquesta vegada he notat que s’ha avançat molt en la forma de treballar les varietats franceses. Es nota més caràcter, equilibri i estil en els vins. En bastants vins que he tastat es dóna una notable integració entre aquestes varietats i les autòctones. Es complementen en molts casos molt bé.

Creu que el terroir d’aquesta zona de Mallorca és adequat per a l’elaboració de vins?

Les terres calcàries, que són la majoria de Mallorca, són molt adequades per elaborar bons vins. Encara que hi ha diferències molt evidents ben visibles en textura, estructura i composició, per tant és important saber triar de manera adequada les varietats que han de plantar-se en cada cas segons el tipus de vi que es vulgui elaborar. En aquest sentit, m’ha sorprès l’excel·lent adaptació de la varietat chardonnay als sòls de Mallorca.

Actualment existeixen molts vins al mercat. Quins creu que són els factors que fan decidir a consumidor a decidir-se per un vi?

Aquest és un tema complex perquè la diversitat de consumidors i de vins és enorme, però en general crec que als compradors els interessa saber alguna cosa sobre el vi, conèixer que hi ha més enllà d’una ampolla concreta, alguna història que estigui relacionada amb aquest vi i per què s’ha elaborat d’aquesta manera. Conèixer les varietats, conèixer la forma de treballar del celler, si practica l’agricultura ecològica, per exemple, o si és de tall clàssic o innovador. Quan algú té convidats li agrada impressionar amb l’oferiment d’un vi interessant. No cal escriure una novel·la en l’etiqueta, però sí donar alguna informació rellevant.

M’agradaria preguntar-li sobre la importància del nom Mallorca en la comercialització de vins a Alemanya i altres països i si pensa que seria convenient unificar tot el sector de el vi de Mallorca en una sola denominació d’origen.

És evident que el nom de Mallorca és una referència important perquè és coneguda arreu del món. Crec que és important que el nom de Mallorca aparegui en les etiquetes dels vins, però la tendència actual en els vins es dirigeix ​​més a la localització, a identificar zones concretes de producció: Identificar els municipis o les finques concretes on s’elabora el vi . Mallorca és reconeguda com una zona prestigiosa de vins, a diferència d’altres regions espanyoles tant les DDOO existents com les IIGGPP estan a un bon nivell.

No cal escriure una novel·la en l’etiqueta, però sí donar alguna informació rellevant”, diu David. /DO Pla i Llevant

Actualment existeix un boom de noves plantacions de vinyes a Mallorca i d’obertura de nous cellers quina opinió li mereix aquest desembarcament.

Lògicament és preocupant. Les vinyes exigeixen dedicació, afecte i molta feina. Si algú en obrir un nou celler pensa en això com un negoci no va pel camí adequat, segur que li sorgiran problemes. L’important és ser bons professionals. Quan no es coneix el sector es cometen molts errors. Moltes vegades es planten varietats no adequades per a un tipus de terroir i llavors no es pot aconseguir vi de qualitat. Si s’encarreguen vinyes a gent que no coneix la vitivinicultura d’una regió i es basa en models d’èxit d’altres zones molt fàcilment s’aboquen al fracàs. Això no vol dir que tot projecte nou és dolent. Però cal treballar amb delicadesa i coherència amb les condicions que es tenen.

.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa