Balears Vadevi
Els torradors de cafè, víctimes col·laterals dels conflictes internacionals

La globalització, que ens sembla un fenomen molt recent, no ho és tant si parlam de comerç internacional. En aquest àmbit, els conflictes territorials han tengut històricament conseqüències per les transaccions de productes que arriben des de zones allunyades del planeta. I ara és el cas del cafè. Els torradors de cafè de les Balears, no arriben a la desena, se senten molt perjudicats per la incertesa de preus que hi ha tant als països productors com són el Brasil i Vietnam, com per la crisi logística al Mar Roig,

El sector assegura que la situació és molt delicada sobretot pels productors que provenen d’Àsia, ja que els vaixells que passen per l’estret del Mar Roig són els que s’han vist fortament perjudicats pels conflictes de la zona i, tot el cafè robusta que prové del Vietnam, passa per aquesta zona del planeta. El president de l’Associació de Torrefactors de cafè de les Balears de PIMEM, Toni Vallcaneras manté que “a curt termini s’espera una normalització dels preus, però el que en principi només havia d’afectar el cafè venia d’Àsia ha acabat afectant els preus que provenen també de Sud-amèrica”.

Toni Vallcaneras, president de l’Associació de Torrefactors de cafè de les Balears de PIMEM./Cedida

I és que segons el sector, el cafè verd ha doblat el seu preu en els darrers mesos. Aquest impacte en els preus ha afectat de manera desigual a les empreses segons la previsió que hagin fet del seu estoc. “Els que hem comprat suficient cafè a un any vista no hem notat tant l’impacte de la pujada del cafè perquè ja en el seu moment tancarem un preu, però els que en aquests moments estan en negociacions amb els proveïdors estan subjectes a les pujades tant del cafè robusta que prové del Vietnam com fins i tot en aquests últims 15 dies a laràbica que prové del Brasil, que també ha experimentat un augment de preu” assegura el president Vallcaneras.

Ara el problema el tenen els que no varen ser tan previsors, però en un parell de mesos, i de cara al final de l’any, el problema es generalitzarà, adverteix el president de l’associació. “Pensau que compram el cafè “a futures“, però a partir del juliol i si la situació no es normalitza hi haurà qualque torrador que tendrà pèrdues”.

Els empresaris que estan en processos de compra constant i, segons l’associació de la patronal, han hagut d’improvisar solucions a curt termini i per a esquivar l’impacte de la pujada de preus. Aquesta combinació ha passat per afegir a la mescla més cafè aràbic que robusta i, malgrat lleugers canvis de gust, és una fórmula que pot fer front a aquests elevats preus.


La varietat robusta, que ve d’Índia i Vietnam , s’ha encarit els darrers mesos/Cedida

Una situació sense precedents en un sector que mou mils de milions a tot el món

Històricament, el cafè que té més anomenada i que sortia més car de preu en origen era el de la varietat aràbica, que es fa bàsicament al Brasil i Colòmbia. Ara amb la crisi de logística al Mar Roig, tot el que ve de Vietnam i India, que són els grans productors de la varietat robusta, no tan preuada i, per tant, més barata que l’altra, ha de passar per la zona del conflicte i això l’encareix sensiblement. Així, la cosa ha canviat i surt més a compte comprar el cafè al Brasil, per exemple perquè ja no és el més car. “Què passa, que el Brasil ha començat a especular amb el preu i ara mateix ja està apujant-lo i no sabem fins a on arribarà l’escalada”, lamenta Vallcaneras.

I és que el negoci del cafè és dels més importants del món. Es diu que, com indústria, va directament darrere la del petroli, i per això els països grans consumidors com Espanya, els torradors de cafè tremolen tement les conseqüències d’aquest panorama.

Només a les Illes Balears és mouen cada any 2 milions de quilos de cafè en verd, que es transformaran en un milió i mig en passar pel procés de torrat. D’aquesta quantitat, la majoria de quilos corresponen a Mallorca on dues empreses grosses i altra mitja dotzena de més petites mouen 1 milió de quilos de cafè torrat.

El sector es mou ara entre l’optimisme de l’increment del consum i la preocupació per l’augment del preu de la matèria primera. Les empreses del sector asseguren que les xifres es mouen entorn d’un augment 20% del consum a causa del gran volum de turistes que han arribat a les Balears entre gener i maig. El seu president Toni Vallcaneras declara que “tant els anglesos com els alemanys són grans consumidors de cafè i les bones xifres d’ocupació d’aquests mesos s’han traduït en més vendes malgrat la incertesa de preus que hi ha tant als països productors com són el Brasil i Vietnam”.



Més notícies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa