Balears Vadevi
Els vins de Toni Gelabert amb la cuina de Miquel Gelabert, de Can March

La DO Pla i Llevant ha reprès els maridatges al restaurant Can March de Manacor després de l’aturada per mor de les festes nadalenques. En aquesta ocasió, la proposta de cinc plats/cinc vins cercava harmonitzar la cuina del xef Miquel Gelabert amb els vins de Toni Gelabert. Dos manacorins cara a cara, defensant la cuina i els vins de la comarca.

Crema de bolets amb sobrassada i crostons i coca de verduretes, panxeta a baixa temperatura, monei vermell i monei blanc maridat amb Eloi, vi blanc.

Eloi, vi blanc elaborat amb premsal al 100%, varietat autòctona originària de la zona de Binissalem on es coneix amb el nom de moll, segurament degut a que és un raïm molt fàcil de veremar perquè pràcticament es pot collir amb la mà sense trinxet ni tisores.

L’etiqueta està feta amb la tècnica de l’areografia que era usada en els temps prehistòrics per pintar les coves i la imatge s’ha volgut que tengui un aspecte jove per representar l’antigor dels vins i la modernitat de les tècniques actuals. Ha fermentat en dipòsits d’acer i posteriorment embotellat.

Un vi que combina molt bé amb els dos aperitius servits, d’intensitat lleugera alhora que diversificada de gusts. El sabor de la fruita del vi i dels ingredients de la crema i la coca creen nous sabors en boca.

Crema de bolets amb sobrassada i crostons per iniciar el maridatge amb un blanc jove de Toni Gelabert/Cedida
Coca amb sobrassada i crostons acompanya el blanc Eloi/Cedida

Bacallà a baixa temperatura amb colflori, espinacs, panses, pinyons i crema de formatge maonès madurat i maridat amb el Chardonnay 2021.

Per maridar amb el bacallà és molt adequat aquest vi blanc monovarietal de chardonnay al qual s’ha posat el nom d’aquesta varietat, una de les més preuades del món per fer vi blanc. L’etiqueta és obra del pintor llorencí Guillem Nadal, col·laborador habitual de les incursions culturals d’en Toni Gelabert.

És de l’anyada 2021, un any exce·lent pel vi. Va passar 5 mesos en botes noves de roure francès. És un vi que romp la creença habitual de que els vins blancs no es poden guardar, aquest pot ser un vi de guarda.

Respecte del maridatge és notable com s’adapta el vi als matisos del plat. El bacallà combina molt bé amb la fruita del vi i la salsa de formatge té molt bona relació amb l’aport aromàtic que fan les botes.

Bacallà amb verduretes i salsa de formatge amb el Chardonnay 2021/Cedida

Vedella amb salsa de canyella, taronja i patata trinxada amb col borratxona maridada amb Néts 2019, vi negre.

El vi que acompanya a la vedella és un vi particular de la bodega que no es comercialitza, però avui tenen el gust de donar-lo a tastar.

El nom: Néts, és un homenatge als cinc néts que ténen i l’etiqueta està feta per dibuixos dels nins quan començaven a anar escola.

El vi està elaborat a partir de varietats franceses, però ben aclimatades a Mallorca en tractar-se de vinyes amb bastants anys de cultiu. La criança es va fer durant 12 mesos en botes noves de roure francès.

És notable l’harmonia creada entre la carn de vedella feta al forn i la criança en les botes del vi ja que comparteixen aromes similars.

Vedella amb salsa de canyella amb el negre Néts 2019/Cedida

Pastís de xocolata negra amb fruites vermelles i festucs caramelitzats maridat amb Tocamaixí, vi negre dolç.

Per maridar amb aquest pastís de xocolata es va triar un vi negre dolç. Toni Gelabert explica que aquest vi no es comercialitza ja que el Pla i Llevant no contempla l’elaboració de vins dolços. Està fet en raïms negres, veremat molt madurs, el vi va passar 24 mesos en botes de roure francès i desprès es va embotellar.

Aquest vi dolç no és empalagós al no ser massa dolç. El seu gust està entre una mistela, un vi de Porto i un vi de Tarragona.

El nom és un joc de paraules fet a partir de l’etiqueta on hi ha una ximbomba, però en realitat són les primeres síl·labes dels noms de la família Gelabert: Toni, Catalina, dona d’en Toni, i les filles, Margalida i Xisca.

El maridate amb el pastís de xocolata és perfecte perquè té una dolçor i una intensitat de gust similar. Les fruites que acompanyen al pastís donen un punt d’acidés que acompanya molt bé la dolçor de conjunt.

Tocamaixí amb el pastís de xocolata/Cedida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa