Balears Vadevi
Els ‘fideus de llampuga’ de Rafel Juan Orell i el ‘Llampuga Vinícola 2023’

Ara que comença a fer un poc més de fresca i que estam a la plena de la temporada de la llampuga hem anat a cercar una recepta per preparar-la que no ha de decebre a ningú. Bona de fer i ben gustosa, la que ens proposa Rafel Juan Orell https://www.instagram.com/ralfilauren/ és d’aquelles que s’han de provar de fer. I més si la podem maridar amb un vi que, des de l’etiqueta, és una declaració d’intencions: Llampuga Vinícola 2023, del celler felanitxer 4 kilos Vinícola. La recomanació la firma també Rafel Juan Orell, per tant no pot fallar.

FIDEUS DE LLAMPUGA

INGREDIENTS (per a 4 persones):
– 2 llampugues (depenent de la mida).
– 2 cebes.
– 8 tomàtigues de ramellet.
– 4 grans d’alls.
– La polpa d’una nyora.
– Julivert.
– 3 litres d’aigua.
– 300 grams de fideus 4 (Bendinat).
– Picada d’all i julivert.
– Sal, pebre bo i pebre bord dolç i coent.

ELABORACIÓ:
Començarem fent el brou.  Tallam els caps i les cues de les llampugues. Llevam els lloms a daus i els reservam. Posam els caps, les cues i les espines al forn i les rostim (hi podem afegir algun altre peix per donar-li un poc més de sabor), en treure del forn hi posam un poc d’aigua perquè no s’aferri tant el peix. Llavors feim una reducció de vi dolç (mistela) i vi sec (ranci). En tenir aquesta reducció feta hi afegim les espines rostides amb la gelatina que hauran deixat. Llavors tenim triturades les cebes, els alls, les tomàtigues, la nyora, el julivert, pebre bo i el pebre bord dolç i coent, llavors ho afegim a la mescla. Tenim l’aigua bullent i ho afegim. En arrencar el bull ho allargam 20 minuts. Miram com està de sal.
Una vegada tenim el brou fet, l’escalfam i hi tiram els fideus. Han de coure només 10 minuts. Seguidament, hi posam els daus de llampuga i una bona picada d’all i julivert.
Aquests fideus han de ser un poc coents, si no els hi volem fer tots hi afegim cada comensal pebre bord coent al gust. També hem de dir que ens agraden espessos, però això va al gust de cada casa.
Bon profit!

Un blanc de premsal blanc i malvasia de 4 Kilos Vinícola/Cedida

Llampuga Vinícola 2023, per Rafel Juan Orell

Llampuga, de ventre groc llimona pigat de blau, escolta la remor de les enllepolides promeses que esclaten a les finestres dels taverners bravejadors, èpiques lletres sobre la lluita vinívora, incansable, sanguinosa i feresta, entre un ham i el lladruc del peix llampant, murmuris de persones que comanden el brandar de les seves titelles escatades es disputen amb el bramul de l’afamada fera daurada.

Quan tot el pes de quatre decímetres cúbics d’aigua pura a la temperatura de 4 graus vos caigui damunt el cap, entrareu dins un virtuós trànsit, el dels fabulosos monstres marins, sentireu el dolcíssim cant de tres sirenes gates, na Pearl, na Tooth i n’Eezmitges, mitges dones peixoses encisades per les àmfores farcides de ranci de Falern, ferides pel vi de forma immortal, sotmeses a l’encanteri de la carn feta vi i del vi com a mirall de l’ànima.

Peixos i sirenes vestides d’esperança, aquesta és un vestit preciós, però que no saps si et caurà bé. El record és un vestit que ja no saps si t’anirà bé, has crescut. La repetició és un vestit infrangible que s’acomoda perfectament i delicadament a tu (Sören Kierkegaard). A mi em mou la intenció de beure vins diferents de forma repetitiva amb l’esperança de que el seu record m’ajudi a anar mamat en cas de perdre la memòria.

Color groc daurat amb tons ataronjats. Brillant i lleugerament tèrbol.
Aroma de fruites grogues, albercoc i nispro, herbes seques de garriga amb un fons de llevats, notes de terra blanca humida.
En boca té una entrada suau, però que envolta la boca deixant pas a una amarga sensació de frescor, suc natural de raïm, autèntic, vi de records ancestrals amb caràcter avantguardista. Mastegant premsal blanc i malvasia a parts iguals. Deliciós.

Més notícies
214 receptes de cuina casolana i propera/Cedida
“Bon Profit! De la Missa a la Cuina”, el llibre de receptes de mossèn Diez
Un recull de receptes de cuina casolana recopilades i executades per l'autor
La cuina mallorquina d'un temps és dins les pàgines d'aquesta compilació feta per Gabriel Morell i Antoni Contreras | Documenta Balear
1.500 receptes de cuina mallorquina recopilades en un llibre
L’Acadèmia de la Cuina i del Vi de Mallorca s'ha encarregat de recuperar-les, cuinar-les i tastar-les

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa