Enrevoltada per la serra de Tramuntana, creix la vinya del celler de Mortitx. Ceps que alineats defineixen les tanques i que segons les varietats i localitzacions donen llum als diferents vins que nodreixen una assortida oferta del celler.
En aquesta ocasió, el gerent del celler, Biel Ferragut, i el director comercial, Mateu Pons, trien els vins que seran tastats durant el programa de Ràdio Pollença El món del vi, el qual dirigeix l’experimentat Toni Campomar. Moltes són les personalitats convidades al programa d’avui, entre les quals cal destacar la il·lustradora pollencina Georgina Gamundí Vives, encarregada de vestir amb noves etiquetes dos dels tres vins tastats.

Comenta l’artista que hi ha anat molt sovint a Mortitx, per captar les hores de llum i així anar traspuant a mà la nova imatge que el vi blanc i el vi negre jove de Mortitx d’ara endavant lluiran.
– Mortitx blanc 2022. Cupatge de malvasia (75%), giró ros i chardonnay (25%)- 12,5% vol.
Al nas és molt aromàtic, hi predominen les aromes primàries de la malvasia. Aromes florals i de confitura de prunes clàudies. Al final, es deixa veure la personalitat del giró ros amb els perfums de l’albercoc que el caracteritzen. Té una entrada untuosa, amb retrogust floral, acompanyat de fruita de pinyol. Bona acidesa. Llarg.
– Mortitx negre jove 2022. Maceració carbònica. Cupatge de callet, merlot i sirà. 12,5% vol.
Aquest vi és una primícia que encara no ha sortit al mercat.
Les primeres aromes primàries; tot fruita vermella i negra. Principalment hi predomina l’aroma de cirera. Però, es deixa entreveure la fraula. Tocs de flors blaves. Espurnes herbàcies. Aromes de grafit. Entrada viva. Fresc. Un pèl astringent. Retrogust de fruita silvestre vermella. Certa longitud.
– Rodal Pla 2020. Cupatge de merlot, sirà, cabernet sauvignon i callet. 10 mesos de criança en botes de segon i tercer ús. 13% vol.
Les primeres aromes que ofereix són especiades, un punt coent. Flaires herbàcies. Fruita vermella en confitura. Espurnes minerals; pedra. Un punt alcohòlic. Aromes de cuiro i tocs balsàmics. A boca té una entrada rodona, amb bona acidesa. Retrogust a fruita vermella en confitura. Fusta molt ben integrada, imperceptible. Certa estructura. Persistent.

I no hi ha un bon final de verema si els vins no van acompanyats d’un dinar amb peu davall taula. Aleshores, sota l’ombra d’una vella alzina, a Mortitx, un grapat d’amants del vi pogueren degustar uns fideus de muntanya, els quals hi varen dir molt amb els negres; L’U de Mortitx i el parcel·lari de Gargollassa – Callet.
Els responsables del celler confessen que esperen d’aquesta anyada molt bons resultats amb els vins que venen. Haurem d’esperar uns mesos per confirmar-ho.