Balears Vadevi
El gener és temps de poda al vinyet
xxx
És temps de preparar la vinya per la primavera

!--akiadsense-->

Durant aquests darreres setmanes a la vinya s’ha fet la primera poda, la que es fa per preparar la planta per quan brosti a la primavera. Enguany APAEMA ( Associació de Productors d’Agricultura Ecològica de Mallorca), ha incorporat un tècnic que ha anat visitants les finques amb vinyet i oliverar.

xxx
Andreu Vila és enginyer agrònom especialitzat amb agricultura ecològica

!--akiadsense-->

Andreu Vila Pascual (1975) és Enginyer Agrònom per la Universitat de Lleida (UdL). La seva formació l’ha dut a participar en projectes de seguiment genètic – sanitari de material vegetal frutícola a Emilia Romagna (Italia). Màster en Agricultura Ecològica por la Universitat de Barcelona (UB). Responsable tècnic de la ADV (Associació de Defensa Vegetal) de fruitals del Baix Llobregat durant 12 anys. Tot i que el currículum no acaba aquí ens volem centrar en la tasca que ha fet aquests dies a Mallorca, per encarreg d’APAEMA.

Aquesta organització havia detectat manca d’informació i necessitats comunes a moltes de les finques. “Cada finca té les seves particularitats, però podem dir que en comú tothom té problemes amb l’ull de gall (Spilocaea oleagina), i necessita ampliar les nocions de la poda productiva. Pel que fa a fertilització s’ha trobat amb finques amb carències d’adobat i també, i curiosament, amb excessos. En tot cas, l’objectiu és el mateix: minvar costos de producció i millorar la rendibilitat del cultiu”.

xxx
En aquest curs de poda i empelt de vinya. Es veren diferents tipus de poda: guiot, espatlles, vas.

!--akiadsense-->

A les sessions dedicades a la vinya en aquest curs de poda i empelt de vinya. Es veren diferents tipus de poda: guiot, espatlles, vas. Les vinyes que es podaren són de les varietats callet, fogoneu i merlot. L’endemà se sembraren ceps i es feren simulacions d’empelt a l’anglesa, cap xapat, escutet o a la mallorquina i escutet a ull despert.

Balears Vadevi ha parlat amb Andreu Vila per saber com ha trobat les finques on ha treballat i els vinyòvols amb els quals ha fet feina aquests dies. La primera impressió és bona:

“Fa dos mesos que he començat l’activitat com a tècnic de l’ADV, encara és aviat per tenir una idea clara de com es desenvolupen els cultius a l’illa. En aquestes primeres visites, es pot veure que, en general, les vinyes tenen un bon desenvolupament. Els productors són professionals que aposten per diferenciar-se tant des del punt de vista del material vegetal (varietats) com de l’objectiu qualitatiu de la seva producció. Sorprèn com tenen interioritzat la gestió del sòl i la seva fertilització a partir d’adobs en verd. M’he endut una molt bona impressió d’aquestes primeres visites”.

La tasca d’Andreu Vila és respectuosa amb els requeriments dels pagesos, però és fonamentalment formativa:

“El tipus d’assessoria que m’agradaria tirar endavant va de la mà dels mateixos productors. Per mi és bàsic entendre quin és l’objectiu de cada productor i poder acompanyar-lo en la presa de decisions tècniques de cara a complir aquest objectiu. Em sembla que és important partir de l’equilibri vegetatiu/productiu i anar treballant la fertilització, reg, gestió de la coberta vegetal i la sanitat seguint sempre la recerca d’aquest punt d’equilibri. Tenim clar que quan les tècniques de producció són les correctes, la gestió sanitària és més senzilla”.

xxx

!--akiadsense-->

Les vinyes que es podaren són de les varietats callet, fogoneu i merlot.

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa