Aquest esdeveniment, en el qual hi participaren 20 cellers de l’illa, pren rellevància a més a més, perquè en cap altre lloc es poden tastar tants vins, d’igual manera com si estiguéssim dins un sol celler tastant directament de dipòsit l’anyada abans d’entrar a les botes, les gerres, les damajoanes o ser embotellats. És a dir; es tastaren els vins en estat cru.
Felanitx va ser la seu de la fira organitzada pel celler 4 kilos i la distribuïdora 5 caixes i mitja. I l’Hospici el lloc on es va acollir. Aquest espai va permetre estructurar a grans trets la disposició dels vins de la següent manera: a mà dreta cellers on la majoria de vins són elaborats amb la varietat de raïm negre mantonegro, a l’esquerra els vins elaborats majoritàriament amb la varietat callet i al centre, cellers amb diversos cupatges i vins de fermentació espontània.

El vi en estat cru, era l’atractiu de la reunió, ara bé, l’altra banda seductora de l’esdeveniment era que foren servits pels seus elaboradors; un luxe! Vinyòvols experimentats, talment Xesc Grimalt de 4 kilos, Andreut i Mireia de Ca’n Majoral, Araceli de Ribas, i d’altres més novells, que amb el seu saber fer han sabut trobar el seu espai; Pep Rodríguez de Micro celler Soca-Rel, Tomeu Llabrés de Can Verdura, Cati de Galmés i Ribot, etc.
Els 20 trinxets de l’anyada 2025 que hi participaren foren: 4 kilos Vinícola, Atòmic, Bodega Oliver Moragues, Bodegas José L. Ferrer, Can Axartell, Can Majoral, Can Verdura, Cas Quitxero, Esment, FentVi, Galmés i Ribot, Dunord Vitícola i Santa Caterina, Mesquida Mora, Micro celler Soca-Rel, Miquel Oliver Vinyes i Bodegues, Ribas, Selva Vins, Son Crespí/Esburbat Vins i Vinyes i Vins Ca Sa Padrina. I també, hi va haver espai per a petits projectes apadrinats, com el de Taxi Wine de Pere “peu”, Valent de Guillem Mas i Julià Samsó, Forc de Toni Riera, Can Fumat de Toni Martí, Hada Furthmann, Vins i Punt de Toni Negre, Seny de Gabi Lucas entre d’altres.
Divendres fou el moment de prendre la tensió per veure com tenien les constants vitals els vins mallorquins, i la veritat és que la tenen en molt bona forma. L’anyada 2025 omplia les copes dels assistents, la il·lusió dels elaboradors i també suposà fer un exercici a tall de nas o dins les boques, per visualitzar cap on anirien aquests vins, en quin tipus de creació es convertirien.

A grans pinzellades l’anyada 2025 es mostrà al nas amb la fruita deixondida, desacomplexada, present, viva. En boca eren irreverents, punxants carregats d’astúcia, brillants, plens de llum, inquiets, ballarugues, vitals. Ara bé, toca esperar un cop hagin acabat el seu procés i tornin a omplir les copes dels consumidors i moguin novament l’animada conversa que divendres passats es visqué a l’Hospici.
El panorama vitivinícola de Mallorca, a primer cop d’ull sembla molt vital, però dins l’horitzó hi ha una preocupació per aquests vinyòvols i cellers, la qual és l’impossibilitat de tenir accés a la terra per coreà més vinyes, ja que s’hi veu l’especulació urbanística dins sòl rústic, canviat l’ús necessari de la terra per un xalet o per una altra construcció allunyada dels usos tradicionals de l’agricultura. Aquest fou un tema recurrent durant el dinar que hi va haver entremig de la jornada d’Un Gran Dia.



