Balears Vadevi
Guillem Nadal firma l’etiqueta del nou Blanc Selecció de Toni Gelabert

Toni Gelabert ha tret el seu nou vi: Blanc Selecció 2021. És tracta d’un vi molt especial  que just surt al mercat quan considera que té una gran anyada de les varietats que el componen: macabeu i viognier. Abans, sols s’havia comercialitzat els anys 2010 i 2014. Aquest vi surt amb una col·laboració especial de l’artista Guillem Nadal.

Aquesta és la transperència feta per l’artista Guillem Nadal que ha servit per fer-hi les etiquetes/Cedida

Toni Gelabert, és un vinater de Manacor que té una gran sensibilitat cultural. Sensibilitat que sap transmetre als seus vins i a la manera de presentar-los. En anys anteriors ha presentat els seus projectes: Fusió 5-I i Fusió 5- II en col·laboració amb els artistes Albert Pinya i Guillem Nadal amb el qual torna a col·laborar en aquesta ocasió. El vi es presenta en capses de sis botelles acompanyades d’una transparència impresa feta pel pintor. Aquesta imatge s’ha dividit amb sis fragments iguals, cada un dels quals és l’etiqueta d’una botella. Vinater i pintor estableixen una bona simbiosi. Gelabert proposa la idea, elabora el vi i Nadal desenvolupa la part artística. Aconsegueixen un resultat excel·lent.

La manera d’aconseguir la imatge és molt original. Guillem Nadal va estendre una capa de blanc d’espanya sobre un vidre i, una vegada sec, amb un punxó va realitzar el dibuix que es va transparentar en la capa de blanc. A continuació va col·lorar certes parts i va fotografiar la imatge. S’imprimiren les transparències que acompanyen les capses de vi i es va destruir el vidre.

Respecte del vi ja s’ha dit que està fet amb macabeu i viognier. El macabeu creix a una vinya d’una trentena d’anys, és a dir, amb plena maduresa, de sòl profund i fresc, argilós i calcari de color més obscur que els de call vermell. El macabeu s’hi desenvolupa molt bé i s’ha de tenir en compte que aquesta varietat és complicada. La seva qualitat depèn de l’any climatològic. Té la pell molt prima i és sensible a les malalties. Aconseguir que arribi als 14º és difícil, requereix molta feina a la vinya. El que es fa és una selecció raïm a raïm quan van madurant. Tots aquells raïms que no poden donar la qualitat suficient són eliminats amb l’objectiu que la planta pugui alimentar millor els que queden assegurant-lis una bona acumulació de sucres. La verema, per suposat, es fa a mà.

El viognier és una varietat francesa de gran qualitat. Originària de la regió de Condrieu. Emparentada amb la syrah, encara que els estudis genòmics no han pogut establir el parentiu exacte. En els anys 60 del segle passat estava en perill d‘extinció, però va ser redescoberta per un grup d’artistes, escriptors i pintors. Es va produir un punt d’inflexió i ara està estesa per tot el món. A Mallorca fou introduïda per Can Majoral. Creix en un terroir similar al macabeu. Varietat molt aromàtica que conserva el sabor de la fruita.

Quan els raïms entren al celler es fa un premsat suau del raïm sencer per extreure’n un 60% del pes en most. Aquest most es manté unes 24 hores en dipòsit d’acer per fer el desfangat i quan comença la fermentació es trasllada a botes noves de roure francès de gra fi provinent de diversos boscos: Tronchais, Allier i Grandes Vosgues. En aquests botes es fa tota la fermentació i s’hi manté el vi durant cinc mesos. En els primers tres mesos i mig es fa un batonage constant per aconseguir un bon contacte del líquid amb les lies. Quan acaba la fermentació es clarifica amb bentonita i gelatina. Es fa una estabilització en fred en dipòsit d’acer a -2ºC durant una setmana i, finalment, s’embotella i queda a punt per sortir al mercat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa