Balears Vadevi
Herbes de Mallorca, a la fi amb denominació en català
xxx
La conselleria d’Agricultura ha aconseguit el reconeixement d’Europa per un dels productes emblemàtics de Mallorca, ara amb la denominació original | CAIB

!--akiadsense-->

Ja és oficial, la Unió Europea permetrà utilitzar la denominació ‘Herbes de Mallorca’, en català. El Document Oficial de les Comunitats Europees (DOCE) ha publicat la modificació, recollint el final d’una llarga tramitació que s’havia iniciat 12 anys enrere, el 2008.

La conselleria d’Agricultura del Govern Balear s’encarregava aquesta setmana de comunicar la noticia al sector dels destil·lats, que ha rebut amb lógica satisfacció el resultat de tants d’anys d’insistència.

Així es recull que ara s’aprova la modificació necessària de l ‘expedient de la Indicació Geogràfica Protegida “Hierbas de Mallorca” que, a partir d’ara mateix inclou també “Herbes de Mallorca”, així, en català.

Una modificació del Reglament que vigirà d’aquí a tres setmanes però que és ja un fet incontrovertible per l’administració comunitària.

La presidenta de l’Associació de Fabricants de Begudes Espirituoses de Mallorca, Bel Moyà, de la destil·leria del mateix nom, ha dit a Balears Vadevi que “la modificació d’aquest expedient tècnic era una reivindicació que dúiem a terme des de 2008 i que trobàvem indispensable ja que inclou la denominació del nostre producte en català, llengua oficial de la zona geogràfica on té el seu origen ara ja fa més de 100 anys”.

Per això, afegeix Moyà, des del Consell de Fabricants de Begudes Espirituoses de Mallorca volem expressar la nostra conformitat i satisfacció davant la decisió de la Comissió Europea d’aprovar l’ús de la denominació “Herbes de Mallorca”.

xxx
Bel Moyà: “Trobàvem indispensable ja que inclou la denominació del nostre producte en català, llengua oficial de la zona geogràfica on té el seu origen ara ja fa més de 100 anys”. | LICORS MOYÀ

!--akiadsense-->

Bel Moyà: “Trobàvem indispensable ja que inclou la denominació del nostre producte en català, llengua oficial de la zona geogràfica on té el seu origen ara ja fa més de 100 anys”. | LICORS MOYÀ

El Reglament de les Herbes de Mallorca les defineix com una beguda espirituosa anisada, de graduació alcohòlica compresa entre 20 i 50 % en volum, aromatitzada amb plantes aromàtiques i facultativament edulcorada amb sacarosa. Les Herbes de Mallorca han de contenir obligatòriament, com a mínim, set plantes aromàtiques, produïdes a l’illa de Mallorca: herballuïsa (Lippia citriodora), camamilla (Matricaria sp.), taronger (Citrus sinensis), llimonera (Citrus limon), romaní (Rosmarinus officinalis), tarongí (Melissa officinalis) i fonoll (Foeniculum vulgare). Segons el grau alcohòlic i el contingut en sucres, es diferencien:

• Herbes dolces, amb un grau alcohòlic mínim del 20 % i un contingut mínim de sucres de 300 g/l.

• Herbes mesclades, amb un grau alcohòlic mínim del 25 % i un contingut de sucres entre 100 i 300 g/l.

• Herbes seques, amb un grau alcohòlic mínim del 35 % i un contingut màxim en sucres de 100 g/l.

Aquesta no és una recomanació ni una cosa que ho marqui especialmente la tradició. Ve recollit així al reglament que regula l’Indicació Geogràfica Protegida Herbes de Mallorca, referit a les que es fan industrialment i escomercialitzen sota la protección de l’IGP Herbes de Mallorca.

Ara bé, les casolanes poden dur aquestes o altres per que cadascú les fa al seu gust i us asseguro que la llista de possibilitats és ben llarga.

xxx
Encara ara hi ha moltes famílies mallorquines que preparen les seves herbes amb una recepta que passa de generaciço en generació | CAIB

!--akiadsense-->

Herbes, soles o acompanyades, mai no han passat de moda

La forma de prendre les Herbes a Mallorca ha evolucionat, com també ha evolucionat la gastronomia. Fa uns anys les Herbes de Mallorca es començaren a introduir en la cocteleria, gràcies al fet que les seves qualitats aromàtiques i gastronòmiques es poden realçar quan es combinen amb altres licors i xarops.

Per saber-ne més consultau el llibre “Les herbes de Mallorca”, editat per la conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern Balear, de Josep Maria Natta March Josep Campins Prats Francisca Sánchez Martínez Miquel Palou Sampol de la Secció Tècnica de Ciència i Tecnologia dels Aliments (Associació de Químics de les Illes Balears).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa