Balears Vadevi
La DO Pla i Llevant i Vi de la Terra de Mallorca fan balanç dels cursos d’inici al tast
Inici al tast DO PLa i Llevant i Vi de la Terra de Mallorca

!--akiadsense-->

Les persones que es volen iniciar al tast de vi moltes vegades ho fan amb cert respecte. S’ha fet tanta literatura sobre aromes, sabors i retro-gusts que, a vegades, sembla que a davant cada copa s’ha de fer un discurs. El tastador primerenc manifesta, tímidament, que just sap si el vi li agrada o no li agrada.

Aquesta temporada la DOP Pla i Llevant i Vi de la Terra Mallorca, han llançat un conjunt de cursets d’inici al tast de dos dies de duració a diversos indrets de Mallorca: Santanyí, Pollença, Felanitx, Palma, Santa Maria i Vilafranca. El primer objectiu dels cursos, asseguren, era no frustrar als primerencs que s’acosten per conèixer el vi amb detalls excessivament tècnics, especialment pel que fa a les característiques organolèptiques del vi. Per arribar a ser un tastador expert es necessita provar una caramull de vins.

Expliquen que el sentit del gust i de l’olfacte interactuen per captar sabors i aromes que s’integren per donar lloc al gust. Encara que es captin per vies independents: a la llengua i a l’interior del nas llavors s’integren en parts pròximes del cervell donant en conjunt la sensació del gust de cada vi. La sensibilitat de cada persona és diferent. I d’aromes n’hi ha molts, estan en baixa concentració i es poden combinar entre sí. També és difícil transformar el sabors i aromes en paraules i una altra dificultat afegida és guardar-ne memòria pel futur.

Davant aquest conjunt de dificultats el model que s’aplica al curs intenta superar les dificultats ressenyades. A les sessions dedicades a blancs, rosats i negres els vins es tasten en grups de tres procurant que tenguin característiques comunes i altres diferencials: varietat, anyada, criança. Posades les tres copes al mateix temps es pot distingir el color i la seva intensitat, la nitidesa o si és jove o vell. Apartat especial és el referit als aromes. Normalment difícils de definir, però si que es poden comparar els tres vins i comprovar les diferències: intensitat, aromes dispars i intentar descobrir matisos, flaires a fruites o flors. El camí d’aprenentatge és llarg, però divertit. Amb el model de les tres copes l’aprenent ja treu les primeres conclusions i la comunicació amb el que dirigeix el tast fa que les sessions siguin ben profitoses.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa