Balears Vadevi
Medrano (UIB): “Treballam per millorar la sostenibilitat del cultiu de la vinya”

Aquesta setmana Palma reuneix un grapat d’investigadors a la reunió científica sobre vinya i viticultura que organitza INAGEA, l’Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria. Serà la tercera edició de les Jornades de Viticultura de la Sociedad Española de Ciencias Hortícolas, la SECH. Entre dimecres i dijous, 28 i 29 de novembre, els investigadors es posaran al dia en els darrers avenços en Genètica, Fisiologia i tècniques de cultiu. Es posarà especial esment en les noves tecnologies, en el que ja es conneix com Smart Viticulture, i el Canvi Climàtic.

A les Illes Balears aquest és un sector que creix amb força i la transferència de coneixements des dels investigadors al sector es reflecteix en una viticultura que de cada dia millora en qualitat i competititvitat. Els vins fets a les Illes ja reflecteixen aquestes millores. Un dels impulsors d’aquesta reunió i, per tant, membre del comité organitzador és el professor Hipólito Medrano (Doctor en Biologia per la UB (1992) i des de 1982 professor de la Universitat de les Illes Balears i actualment Catedràtic de Fisiologia Vegetal en el Departament de Biología de l’UIB). En podriem dir un històric de la recerca de l’equip que a l’UIB es dedica des de fa més de trenta anys al cultiu de la vinya.

Hipólito Medrano i Jaume Flexas
Hipólito Medrano i Jaume Flexas | UIB

!--akiadsense-->

Què representa per l’UIB, pel seu equip de recerca i pel sector vitivinícola aquesta reunió?

Pel nostre equip és un reconeixement de la important aportació a la Investigació en Viticultura des de el nostre equip a la UIB (ara INAGEA). La reunió s’ha fet prèviament a Madrid (Escola d’Enginyers Superior, Universitat Politècnica) i a La Rioja (Institut de les Ciències de la vinya i el vi). És també una manera de reforçar la nostra línia de feina i els lligams amb els equips de la resta d’Espanya.

Vinya experimental amb càmeres de simulació a la UIB
Vinya experimental amb càmeres de simulació a la UIB | UIB

!--akiadsense-->

Durant els dos dies de feina abordareu qüestions que preocupen el sector i els responsables de les distintes administracions: el canvi climàtic, la xylella, el desenvolupament sostenible, la contaminació,… Quines aportacions pensau que es poden fer des d’aquest fòrum?

Les aportacions són el resultat de l’activitat investigadora de diferents equips. El progrés real mai és espectacular, perquè ha de ser sòlid, segur i s’avança a poc a poc, però hi ha avanços a tots els camps i el més important: cada vegada més el sector empresarial demana més aquesta NOVA informació.

Hi ha participants que destaquen per la seva especialització. Quines són les comunicacions que han provocat més expectació?

És difícil de dir, hi ha novetats com la selecció de clons més eficients a l’ús de l’aigua, nous avanços sobre la presència de la Xylella, major i millor informació per la gestió sostenible del sòl, aportacions noves sobre tecnologies emergents. El món de la viticultura és un dels més dinàmics.

La reunió té continuïtat a través de la comunicació entre els distints investigadors ara afavorida per les noves tecnologies. Com hi ha influït o ha millorat aquest fet en els resultats de la recerca?

Ara la comunicació de nous resultats és mol més àgil, es manté una comunicació al dia del que fan els companys per via congressos, però també en projectes compartits, sessions skipe o d’altres. A més hi ha diferents vies immediates de comunicació que també s’usen en l’àmbit científic.

Podem dir que sou una comunitat d’investigadors ben avinguda?

Sí, sempre. Compartir coneixement és més fàcil que compartir negocis. EL camp de recerca depèn més de la imaginació i formació de l’investigador que del lloc on està, encara que falta més recolzament pressupostari per aquesta activitat tan important pel progrés en general i a la viticultura.

Quin seria el titular que voldríeu veure publicat que recollís l’esperit d’aquestes jornades, l’aportació que voldríeu que transcendís més enllà del cercle d’investigadors?

Una millora tangible en la sostenibilitat del cultiu a zones mediterrànies, és a dir, una major capacitat de respondre a les limitacions que imposa el clima actual (temperatures altes, pluges impredictibles, manca de recursos hídrics per mantenir el cultiu, control de malalties,..). Hem de veure el que compten els companys per triar, però és una sort que cada vegada el cos d’investigadors en viticultura sigui més demandat pel sector i també que la força investigadora del nostre país sigui creixent. En deu anys s’ha duplicat el nombre d’aportacions internacionals a Espanya (aportacions són articles científics en revistes internacionals) i que aquest nou coneixement generat aquí és deu vegades més influient en l’àmbit internacional que fa deu anys (influent és mesura com vegades citat a revistes internacionals).

Vinya experimental de la UIB
Vinya experimental de la UIB | UIB

!--akiadsense-->

Totes aquestes qüestions i moltes d’altres seran objecte de debat a aquestes jornades de les quals en podreu tenir més informació en els pròxims dies aquí, a Balears Vadevi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa