Balears Vadevi
Josep Maria Natta: “La manera de conviure amb la xylella és tenir-la sota control”
xx
A la vinya, el pla de control evita l’extensió de la plaga | Josep Maria Natta

!--akiadsense-->

Un grup d’agricultors, productors i tècnics dels sectors de la vinya, ametlla i olivera s’ha desplaçat a l’estat de Califòrnia als Estats Units d’Amèrica amb l’objectiu d’aprendre de primera mà les tècniques que utilitzen els productors d’aquella país per a conviure amb el bacteri Xylella fastidiosa.

Califòrnia, i més concretament la vall de Napa, té unes característiques climatològiques similars a les de les Balears. La pluviometria a la zona és d’uns 900 l/m²/any, amb unes temperatures similars a les nostres.

Hi ha unes 20.000 hes plantades de vinya de vinificació i unes 400 bodegues, el que dóna una ràtio d’unes 50 hes per bodega, per damunt de la ràtio existent a les Illes Balears que és de 20 hes/bodega.

La primera visita d’aquesta expedició tècnica s’ha realitzat al celler Raymond Vineyards. L’agricultura i l’elaboració del vi en aquest celler es realitza seguint els principis de la biodinàmica.

Aquest fet ha despertat un gran interès als diferents representants del sector (DO Binissalem Mallorca, DO Pla i Llevant, Vi de la Terra Mallorca i Vi de la Terra Illa de Menorca) que han tingut l’oportunitat de tastar i comparar vins elaborats seguint les tècniques convencionals i vins elaborats seguint els principis de la biodinàmica.

“Ens hi han revetllat el seu secret: la biodiversitat. Tot el que allí hem vist, és un únic cos, un únic ésser viu que es troba en perfecte estat d’equilibri i harmonia”.

Aquest equilibri es el que regula la major o menor incidència del bacteri i altres malalties en les seves vinyes i el que regula la presència de possibles insectes vectors com la Philaenus spumarius que pot trametre el bacteri d’un cep a uns altres.

“De fet, diu Pep Maria Natta, hem detectat escuma en la seva plantació/jardí. La Philaenus spumarius passa l’hivern en estat d’ou, que desclou a finals d’hivern i principis de la primavera”.

Quan les nimfes neixen, segreguen una escuma en la qual viuran protegides dels canvis de temperatura i les protegeix dels enemics naturals.

Durant la visita, nosaltres mateixos hem detectat al seu jardí la presència d’escuma.

xxx
L’escuma permet la detecció del vector | Josep Maria Natta

!--akiadsense-->

“Fins ara, les respostes que hem obtingut, tant en el sector de la vinya com en els de l’ametlla i olivera, han estat de tranquil·litat. Diuen que la Xylella fastidiosa NO és un problema. Que els seus mètodes de gestió del sol, fertilització i reg els permet controlar el bacteri. Però en les visites d’avui, hem “gratat” un poc més i hem descobert la veritat”.

xxx
Al laboratori els mostren la feina feta per controlar el bacteri | Josep Maria Natta

!--akiadsense-->

En el cas de la vinya, sí que els preocupa el bacteri Xylella fastidiosa. Hem descobert i ens hem documentat del seu efectiu pla de control que fa que estiguen tranquils. No abaixen la guàrdia, no deixen de vigilar, però sí que es senten tranquils”.

“Això s’ha de tenir en compte a ca nostra, continua Pep Maria Natta, on el tipus de cultiu no és el mateix i per tant les gestions del reg, poda, etc. no són les mateixes. La nostra situació no és hostil per a la Xylella fastidiosa i sí que és un problema important per a nosaltres. Tenim la necessitat de trobar fórmules per a controlar-la”.

A hores d’ara el viatge continua i encara esperam conèixer les darreres experiències dels expedicionaris. Per això us diem, continuarà….

xxx
La vinya és un dels cultius estrella de Napa Valley on vigilen la propagació de la xylella | Josep Maria Natta

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa