Balears Vadevi
La canoneta, la taronja “joia” de la Vall de Sóller

Cooperatives de Mallorca ha iniciat una campanya de difusió de la taronja mallorquina. La més característica i coneguda és la canoneta, que es fa principalment a la Vall de Sóller. És habitual associar el consum de taronja a l’hivern o del novembre al juny, però a Mallorca tenim la sort de tenir aquesta varietat tardana que ens permet gaudir del millor suc de taronja durant tot l’estiu. La canoneta, petita i llargaruda, és una joia que encara espera rebre el reconeixement que es mereix.

Per això acollim amb especial satisfacció la notícia que la cooperativa Sant Bartomeu de Sóller comercialitzarà les seves taronges i llimones a tota Mallorca a través de la cadena de botigues Agromart.

Taronges i llimones de Sóller que arribaran a tots els racons de Mallorca gràcies a Agromart/Cedida

Segons el president de la cooperativa sollerica, Miguel Gual, “en l’última assemblea de la Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller es va acordar diversificar al màxim els nostres clients. Les taronges de Sóller estan tenint un pla de millora amb replantació i feim un esforç per a preservar les varietats locals i producte 100% mallorquí. Així hem arribat a un acord amb Agromart Balear perquè venguin taronges i llimones de la cooperativa Sant Bartomeu de Sóller. El producte final que arribarà al client és un producte de qualitat que només la dóna aquest lloc de la Serra de Tramuntana”.

“Avui dia, feim una comanda setmanal de cinc tones de taronja mallorquina i 4 tones de llimones”, explica el director comercial d’Agromart, Xisco Martí. “Amb aquests acords els pagesos tindran ganes de continuar cuidant els seus tarongers, tornar a plantar i mantenir els camps mallorquins. Ara distribuirem la taronja i les llimones de la cooperativa Sant Bartomeu de Sóller en les 22 botigues de tota Mallorca on donem ocupació a 280 persones”. Recorda Gual que “no hi ha cap lloc en l’hemisferi nord que tingui taronges a la fi d’estiu. A Sóller som els únics productors actuals de taronges que van directament de l’arbre a la taula, sense passar per la cambra conservadora”.

I és que els socis de la ccoperativa de Sant Bartomeu de Sóller cullen a mà aquestes taronges , que no reben cap tractament químic. Són taronges petites que es fan en parcel·les també de reduïdes dimensions i que no són aptes per la mecanització.

El seu suc és, però, deliciós i ho saben bé tots aquells que el tasten als agroturisme i hotels més exclusius de l’illa. També es comercialitza per fer-hi gelat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa