Balears Vadevi
Les collidores d’oliva reben l’homenatge del Consell de Mallorca

El Consell ha atorgat els Premis, Honors i Distincions a l’acte central de la Diada de Mallorca 2021 al Teatre Principal de Palma. Durant la cerimònia han rebut els guardons persones, entitats i col·lectius que són un referent tant per la seva trajectòria com pel servei que han prestat a la societat de l’illa, tal com ha assenyalat la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, qui ha agraït les aportacions de cada un dels premiats.

“Vos vull felicitar i donar les gràcies pel vostre exemple, perquè sou el reflex de la Mallorca culta, diversa, plural i solidària que som i que volem ser”, ha assenyalat.En l’edició d’enguany les sis Medalles d’honor i gratitud han estat entregades a l’Orfeó l’Harpa d’Inca, l’Associació de Sa Pobla Pa i Mel, la pintora Maria Vich, la coneguda merceria de Palma, La Veneciana, el Club Hoquei Espanya i Les Collidores de la Serra de Tramuntana.

En aquest cas, i segon l’acord del ple de la institució, es tracta d’un reconeixement a les dones i nines que han contribuït amb aquest acte tant “senzill” com collir oliva a que la Serra sigui el que és a dia d’avui. Són la part més feble i més oblidada d’aquesta cadena. Som la darrera generació que les recorda i són una part importantíssima del Patrimoni Mundial que tenim avui. Eren nines, majoritàriament, i a vegades ben petites, que des de molts de pobles de Mallorca es desplaçaven a peu a la Serra i es posaven a collir, i allà quedaven unes setmanes a romandre a lloc per acabar la collita. Collidores de Calvià i també de Puigpunyent varen protagonitzar vagues i protestes per reivindicar la igualtat salarial amb els homes.

‘La vaga de les collidores d’oliva de Calvià el 1932’, de Manel Suàrez Salvà

S’hi varen lliurar també els set Premis Jaume II, que han estat atorgats al Banc d’Aliments de Mallorca, al pilot Joan Mir, a la futbolista Mariona Caldenteny, a l’empresa artesana Teixits Vicenç, al Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears, a l’esportista i campiona de parakarate intel·lectual, María Esther de León i a l’associació Son Dameto. D’altra banda, han estat anomenats fills els escriptors Miquel Àngel Riera i Nadal i Damià Huguet Roig i el bomber Joan Cifuentes, ha rebut el diploma de serveis honorífics.

Cladera al seu discurs ha fet una crida a la prudència i a la responsabilitat per prevenir el contagi del Covid en un moment on la incidència ha augmentat, i ha donat un missatge positiu, de força i esperança. “L’any 2022 ha de ser l’any de la recuperació”, ha assegurat. I ha remarcat que només serà possible amb l’esforç i el compromís de les institucions i de la ciutadania.

La presidenta ha destacat que la pandèmia ha tornat a posar en valor els serveis públics i la importància de dotar-los amb els recursos necessaris.  “La ciutadania espera que les institucions hi siguem quan toca. I el Consell ha estat, hi és i seguirà sent-hi”, ha dit.

També ha destacat que la institució insular té en el punt de mira la Mallorca sostenible del futur. “Una terra d’oportunitats més justa, més verda i més resilient que posa en el centre el benestar de les persones, principi i final de la sostenibilitat”. En aquest sentit Cladera, ha defensat el compromís de la institució amb els mallorquins i mallorquines. “Treballam per garantit a tothom un projecte de vida digne. Serà la millor vacuna contra un altre virus infame: el dels populismes totalitaris”.

La presidenta del Consell ha remarcat que la Diada d’enguany ha de ser una jornada d’esperança, per “celebrar tot allò que hem assolit junts i sentir-nos orgullosos de les virtuts que ens permeten seguint fent camí per la Mallorca que volem: justa, solidària, igualitària i plena d’oportunitats per a tothom”.

Per concloure Cladera ha remarcat que “els valors transmesos al llarg de moltes generacions de mallorquins i mallorquines ens han fet avançar, i ens donen ara l’oportunitat de dibuixar una visió compartida de la Mallorca de les pròximes dècades. Una visió de futur il·lusionant i que ens cohesiona a partir d’allò que som”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa