
!--akiadsense-->
Hi heu pensat mai perquè uns dies trobam que les coses fan un gust o un altre? Sembla que això té una explicació. Si més no me n’han explicat una que corre pel món del vi i que té a veure amb el calendari lunar.
Segons la creença dels que fan biodinàmica, la influència de la Lluna en el conreu de la vinya i l’elaboració del vi és un fet inqüestionable. Grans elaboradors com Toni Gelabert o Bàrbara Mesquida i creuen fermament. Un respecte!
Idò ara ens arriba una informació que ens afecta als que en som consumidors de v.i Un sommelier de llarga experiència com Nico Crispino sosté, amb dades a la mà, que la Lluna també ens influeix quan tastam un vi. Ho ha comprovat taula a taula i vi a vi. Sosté que, efectivament la Lluna té una influència decisiva en els tasts de vi. Però no sobre el vi, el seu estat de conservació o les seves característiques organolèptiques sinó sobre nosaltres, els que el bevem. Segons estigui la Lluna en una fase o una altra la nostra percepció canvia i, segons diu Nico Crispino, som més receptius a uns matisos o uns altres.
Això és objecte de controvèrsia en el si del món del vi però ja fa més d’una dècada que l’empresari alabès Javier Ruiz de Galarreta establí un calendari biodinàmic que determina el dia de tast en funció del moviment de la Lluna i el seu pas a través de les 12 constel·lacions, les quals s’associen amb un d’ús quatre elements (terra, aigua, aire i foc). Cadascun d’ells influeix en una part de la planta.
Segons aquesta informació, classifiquem els dies en quatre tipus: fruita, flor, fulla i arrel, la qual cosa influeix directament sobre el tast dels vins”.
I seguidament desenvolupen cadascun d’aquests tipus, indicant que el “Dia Fruit: La lluna es troba en qualsevol dels signes de foc: Àries, Leo i Sagitari. Són els dies més òptims per al tast de vi. Promouen l’harmonia del vi i reforcen les seves notes fruiteres, així com, l’equilibri en la maduració del raïm. Són els millors dies per al tast.
Dia Arrel: Quan la lluna passa pels signes de terra: Capricorn, taure i Virgo. Si seguim el calendari lunar per al tast, els dies arrel no són bons per a gaudir del vi. Els tanins del vi es potencien i les notes fruiteres tendeixen a desaparèixer. Malament dia per al tast, encara que a vegades es posa de manifest la influència de la terra
Dia Flor: Dies flor són quan la lluna està en algun dels signes d’aire: Bessons, Lliura i Aquari, molt recomanables per als vins aromàtics. Aquests es mostren més fragants i delicats. Bon dia per tant per al tast de vins amb un perfil més floral.
Dia Fulla: La lluna està sota la influència dels signes d’aigua: Càncer, Escorpí i Peixos. La planta se centra en la producció de clorofil·la. Aquests dies fan més fort el toc de vegetal dels vins. En termes generals, no és un bon dia per a tastar, però pot ser bo per a un tipus de gamma de vins blancs”.
Per facilitar l’ús d’aquesta informació han aparegut distintes eines informàtiques assequibles i fàcilment consultables fins i tot al telèfon mòbil, com l que trobeu seguint aquest enllaç.

!--akiadsense-->
Diu Nico Crispino que ho té comprovat i que ho té en compte a l’hora d’oferir un vi a un client. Reconeix que no és determinant, però si orientatiu.
Sense anar a cercar complicacions, diu que té observat que aquesta influència de la Lluna ens afecta a tots per igual, independentment de si el que tasta el vi és un home o una dona, una persona jove o de més edat, del nostre estat d’ànim o de si és coneixedor o de si només és una persona encuriosida que vol provar.
“Fins i tot els dies que inicialment serien contraindicats, diu Nico, podrien ser interessant segons el que estem cercant en el vi”.
Afegeix, “també et dic que he vist que els vins biodinàmics o naturals són més sensibles als canvis, que mostren més marcades les seves característiques, segurament per què estan menys manipulats”.
També et dic que un vi regular no el fa bo perquè el tastis en un dia favorable, segons el calendari lunar i un de bo no ho serà menys perquè el provis en un dia contraindicat, però sí que en un cas i un altre serà diferent. El més important, reconeix, és “llegir” al client”.
Bé, aquí ho teniu. Està clar que als que ens agrada el vi sempre ens motiva trobar una altra raó per seguir provant i aprenguent… Per això, aquí teniu.
Gràcies Nico Crispino, ho provarem.