Balears Vadevi
L’oli de Mallorca es fa un lloc al mercat japonès

La Denominació d’Origen Oli de Mallorca és una de les cinc Denominacions d’Origen protegides de l’estat espanyol que s’han sumat aquest 2022 a l’Acord de l’Associació Econòmica UE-Japó, signat al 2019 amb l’objectiu de reduir les barreres comercials amb el país asiàtic.

D’aquesta manera, el reconeixement de la marca de qualitat Oli de Mallorca al Japó serà de gran ajuda per donar impuls a la comercialització tant dels elaboradors que ja operen al país nipó com per als que consideren introduir-se a aquest mercat.

Amb Oli de Mallorca s’han inclòs també Aceite Montes de Toledo, Jamón de Trévelez, Jamón de Los Pedroches i Pimentón de la Vera.

Oli de Mallorca: varietats, tradició i orígens

La producció d’oliva a Mallorca és redüida, degut a les característiques geoclimàtiques de l’illa, que la fan apta per a l’elaboració d’un oli de qualitat. Tots aquests factors, juntament amb les varietats d’oliva presents a Mallorca (Mallorquina, empeltre, picual i arbequina), donen com a resultat, olis singulars: de tipus dolç si s’obtenen d’olives madures (sabor suau), o bé de tipus afruitat, quan s’obtenen a partir d’olives verdes (sabors amarg i picant).

El cultiu de l’olivera i la producció i consum d’oli d’oliva tenen una gran tradició a l’illa de Mallorca. Tradicionalment, l’oli de Mallorca ha estat reconegut i apreciat tant pels habitants de l’illa com pel consumidor internacional.

La seva història es remunta a l’època en què els fenicis i grecs van introduir l’olivera a la península Ibèrica, i des d’allà va arribar a Mallorca. En temps de la Corona d’Aragó (s. XIII) ja s’exportava oli de Mallorca cap el Nord d’Àfrica, i a mitjans del segle XV, ja era un producte que s’exportava de manera regular i continuada des de l’illa, especialment des del Port de Sóller.

Al segle XVI, el cultiu i la producció d’oli va progressar i es van millorar les tècniques fins al punt de constituir durant molt temps la principal font de riquesa de moltes de les finques de Mallorca que posseïen tafona pròpia. L’expansió del cultiu de l’olivera es va desenvolupar especialment a les zones septentrionals i meridionals de la Serra de Tramuntana (nord de Mallorca). Durant els segles XVII, XVIII i XIX l’oli de Mallorca va tenir un paper clau per a l’economia de l’illa, tant per haver-se convertit en ingredient bàsic en l’alimentació dels habitants, com a producte de canvi i exportació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa