Balears Vadevi
Magdalena Mesquida: “És vital començar per la creació de marca”

Magdalena Mesquida assumí, fa un parell de mesos, la presidència del Consell Regulador de l‘IGP Vi de la Terra Mallorca. No és una nouvinguda al món del vi, en el qual hi fa feina com editora des de fa vint anys. Impulsora i directora de la primera publicació especialitzada i de qualitat sobre el vi i la gastronomia, la revista Terra de Vins, manté la direcció i l’edició del suplement Manjaria en el Diario de Mallorca.

Coneguda la seva vinculació, per tant, ha assumit de manera natural encapçalar el projecte d’aquesta jove marca de qualitat que és Vi de la Terra Mallorca. Un càrrec al qual s’incorpora amb moltes ganes d’aportar el seu coneixement i la seva experiència en un moment en què VTM arriba a la seva majoria d’edat i reclama un espai propi en el panorama de la vitivinicultura de Mallorca. Mesquida parla de l’actualitat de Vi de la Terra Mallorca i dels projectes que es volen posar en marxa en aquest mandat que ara just comença.

El vostre perfil encaixa en les expectatives del nou Consell Regulador, que hi podeu aportar?

Penso que el meu nomenament és part de la estratègia de futur del nou Consell Regulador. Han apostat per una professional de la comunicació que coneix molt bé el sector. L’objectiu d’aquests quatre anys de mandat és la promoció de qualitat i la construcció de la marca “Mallorca” i en aquest sentit puc aportar molt, tot i que vaig ser la primera sorpresa amb l’elecció!

Parlau de la necessitat d’assolir l’espai que VTM se mereix en el sector, ara que s’inicia aquesta nova etapa. Ha arribat el moment de tallar el cordó umbilical amb la DO Pla i Llevant?

Personalment penso que en aquests moments no és un tema prioritari, tot i que es plantejarà més tard o més prest el debat i quan arribi el moment es prendrà una decisió en aquest sentit. Les dues DO, tant Binissalem com Pla i Llevant  han estat i són fonamentals dins el sector del vi a Mallorca,  han constituït la seva espina vertebral durant dècades. Tal vegada per diferents motius burocràtics, econòmics d’organització etc… la IGP  Vi de la Terra ha crescut molt a prop de Pla i Llevant.

El primer Consell Regulador, amb la presidència de Toni Bennàssar, va fer molt bona feina en posar en marxa el projecte, i Pla i Llevant va tenir la generositat de donar suport estructural, varen ser l’equip pioner i estic segura no va ser una tasca fàcil. A partir d’aquí, la progressió natural serà agafar cada vegada mes independència i personalitat pròpia. 

L’objectiu del seu mandat és la consolidació de l’IGP davant el mercat, com a marca. Com pensau que s’ha de fer?

Si, esper que aquests quatre anys siguin realment els de posar els vins de Mallorca en el mapa de la qualitat,  i és de vital importància començar per la creació de marca aquí a prop a Mallorca. Com ja deia Joan Miró, “Per ser universal s’ha de ser local”. Estic convençuda de la força i la potència del sector del vi a Mallorca , no tan sols des d’un vessant econòmic, si no des d’un lloc molt més subtil i poderós. És una indústria, verda i respectuosa, és cultura mediterrània i evocadora dels sentits, si això no és valuós no sé que ho  pot ser !!! aquest és el camí sense complexes , hi ha molta feina per davant.

És el moment de traçar una estratègia  i fer plans. Quins projectes teniu, per aquests quatre anys?

Estam posant en marxa una forta campanya de comunicació per transmetre una imatge seductora i atractiva que vinculi els vins elaborats a Mallorca amb la excel·lència. Una de les apostes és la d’organitzar un esdeveniment del Vi de Mallorca vinculat a la cultura i a la música local. Crear un festival prestigiós del Vi que agafi força i es pugui repetir any rere any.

 Quin paper tenen els cellers i els viticultors inscrits a la VTM, en aquesta nova estratègia?

Vital i essencial. Són empresaris intel·ligents i  motivats,  que a més de vendre el seu vi, se’n adonen que junts i units fan marca per un valor intangible i molt valuós que els beneficia a tots per igual que es el nom de Mallorca.

Què pensau sobre el marc que ens dóna la nova PAC?

És una noticia extraordinària ! que a la fi es reconegui econòmicament la insularitat, es una gran passa per a la competitivitat del sector. Protegir les Illes com a Regió Especial dins la PAC és no només de justícia sinó de sentit comú. Es podrà tenir suport en termes de igualtat amb els productors de la península a mes de encoratjar el relleu generacional que pens és estratègic pel futur del sector.  

Creïs que VTM ha de seguir creixent? Fins on  en nombre de cellers, hectàrees conreades i producció?

Per què no? VT Mallorca representa la força d’un nom i d’un sector. Tots els cellers són benvinguts . Pel que fa a les hectàrees i producció en aquest moments considero que estan dimensionades a un territori tan especial com és una illa.

Pensau que sobren cellers a Mallorca?

No , de cap manera, hi ha lloc per tots.

Quin paper ha de jugar l’administració, el Govern i el Consell de Mallorca, en aquest moment?

Sempre és important el suport institucional, això és innegable. Si els polítics volen ajudar, han de tenir la generositat d’aportar suport econòmic per les campanyes que sol·liciti el sector, que sabem millor que ningú el que volem i no al contrari. Som empresaris, una part important dels fons són privats, per tant el sector sempre anirà una passa més endavant que la administració. Per jo el paper de les administracions es podria resumir en : “Qui dona suport al Vi de Mallorca, estima Mallorca “.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa