Balears Vadevi
‘Menjar, beure i estimar’ en un nou maridatge de Pla i Llevant

‘Menjar, Beure, estimar’ és una pel·lícula de l’any 1994 dirigida pel director taiwanès Ang Lee que ha dirigit, entre d’altres, la fabulosa La vida de Pi, l’exquisida ‘Banquet de noces’ i la meravellosa Brokeback Mountain, diu el president de la DO Pla i Llevant, que fa la crònica d’un sopar memorable. Afegeix Toni Bennàssar: “Des del primer minut aquesta pel·lícula ens mostra la riquesa de la gastronomia tradicional xinesa i com es pot transmetre amor amb el menjar i la beguda, en aquest cas un amor incondicional cap a unes filles amb vides totalment distintes. El mestre cuiner retirat, Chu, un diumenge al matí qualsevol enllesteix el tradicional sopar de diumenge on les seves modernes filles estan obligades a assistir i durant el qual tenen l’única oportunitat de comunicar-se i posar-se al dia de les seves vides. Així és com comença el film. Durant tota la pel·lícula tenim l’oportunitat de veure preparar, cuinar, servir i degustar un munt de plats de carn, aus, peixos i verdures de diferents maneres. No ens mostren cap recepta amb concret, però si com es cuina i es treballa a una cuina tradicional que no és la nostra”.

És fonamental la importància que té el menjar i el beure a la taula a les nostres relacions, tant socials com afectives. És un mitjà més per demostrar alegria, amistat, complicitat o companyonia i, també, amor, carinyo, afecta i respecte.

Una ‘pel·li’ que esdevé el lema del restaurant

“A Can March restaurant, diu Miquel Gelabert, el xef que va preparar el menú, vàrem adoptar el títol d’aquesta pel·lícula com a propi i vàrem fer d’ell el nostre lema. Ja fa una bona partida d’anys que a Can March tenim tres cartes, una que titulem: Menjar, on vos oferim una selecció del que cuinam a casa nostra, sempre amb el millor producte possible, proper i de temporada. Una altra, anomenada Beure on podeu trobar la carta de vins, amb la majoria de referències seleccionades de cellers de Mallorca, amb una àmplia representació de la D.O. de Pla i Llevant on no poden faltar els vins de Can Majoral. La tercera carta és estimar, en aquesta vos contam el següent: Des de 1925 la nostra família regenta Can March, bé com a bodega primer, casa d’hostes, cafè, fonda, i ara restaurant. Varen ser els padrins qui es varen embarcar en aquesta aventura. Varen seguir els nostres pares i ara som nosaltres, ja la tercera generació, amb l’ajuda d’un gran equip humà tant a la sala com a la cuina. Intentem oferir-vos el millor de nosaltres mateixos i el millor de la nostra terra. Seleccionem els millors productes sempre amb contacte directe amb pagesos, ramaders, peixaters i, no cal dir-ho, amb les bodegues mallorquines. Tot això ho fem amb molt de sacrifici personal, i sobretot amb molt d’entusiasme i amor. Per això quan vaig veure aquesta pel·lícula als anys 90 em va impressionar tant. Per aquesta raó, fa uns anys vàrem decidir que el títol corporatiu de casa nostra podria esser: menjar, beure i estimar“.

El menú d’aquest maridatge és un viatge per la cuina oriental tradicional, fet a la nostra manera i fugint de tòpics comercials, en tota la nostra humilitat i respecte hem confeccionat com cada plat”, remata Gelabert.

A totes les pel·lícules hi ha els protagonistes, amb aquest cas serien Mireia Oliver, de Can Majoral, Toni Bennâssar president de la D.O.Pla i Llevant, l’equip de Can March restaurant i com no podia esser d’altra manera i com totes les bones pel·lícules hi ha l’estrella invitada Bàrbara Mora, del celler Mesquida Mora.

Una nit al cinema

El menú és tota una experiència planet.

Cuinat de llenties amb wakame

El cuinat de llenties està elaborat amb un bon brou de verdures, llenties, alga wakame, un poc d’all, un bon oli i una pessigada de pebre bord de tap de cortí.

Maridat amb Capgiró, 2023.

Vi blanc. Monovarietal de giró ros.

El cuinat de llenties maridat amb el Capgiró, que du al nom la varietat amb la qual està fet al vi/DO Pla i Llevant

Llagostins agredolços

A continuació seguiren amb uns llagostins agredolços amb pinya natural, verduretes i anís estrellat.

Maridat amb Galdent, 2022.

Vi blanc. Monovarietal de viognier amb criança en bota.

El blanc Galdent fet amb la varietat Viognier pel plat de marisc/DO Pla i Llevant

Llobarro salvatge

Com a plat de peix, un llobarro salvatge amb salsa de llima i tahina, acompanyat de xítxeros de bullir.

Maridat amb Premsal 2023.

Vi blanc. Monovarietal de premsal.

L’estrella convidada, el Premsal des Camí de Felanitx, de Mesquida Mora, amb el plat de peix/DO Pla i Llevant

Säam de xuia de porc marinada

El plat principal serà Säam de Xuia de porc marinada i cuita a baixa temperatura amb musclos amb escabetx i simeguis amb salsa tàrtara i picant.

El Säam és una manera de rebaixar la sensació de greix i refrescar el plat.

Maridat amb Gorgollassa, 2022.

Vi negre monovarietal de gorgollassa. Amb criança en bota de 500 L.

El varietal 100% gorgollassa amb el plat de carn de porc/DO Pla i Llevant

Mousse de te verd i galetes de la fortuna

I a les postres, una mousse de te verd amb fruita de la passió i ametlla.

A les postres hi va haver una mousse de te verd amb fruita de la passió i ametlla. I, per acompanyar el cafè o acabar la vetlada, les típiques galetes de la fortuna. A on es poden trobar bons auguris. Un dels comensals, però, trobarà una invitació, i si li fa ganes podrà assistir al pròxim tast que farà Can March amb el vinater per seleccionar el pròxim menú: “Creiem que pot esser una experiència interessant si vos agrada el vi i el menjar, observar i formar part del procés per seleccionar el menjar i vi. També com volem transmetre les nostres emocions als participants de la nova edició de receptes de cine.“, explica Toni Bennàssar.

Maridat amb Vinblanc 2023.

Vi bullit. Dolç. Fet amb la varietat moscatell.

Vinblanc, vi bullit dolç. Fet amb la varietat moscatell per a les postres/DO Pla i Llevant

Més notícies
Miquel Gelabert, el xef que va adaptar les receptes de la pel·lícula al menú, a l'esquerra/DO Pla i Llevant
Els vins de Miquel Gelabert i la cuina de Can March mariden vi i cinema
La DO Pla i Llevant està darrere aquesta nova iniciativa de promoció dels cellers adscrits
 Literatura i gastronomia, dos plaers que es troben amb els vins de Can Majoral/DO Pla i Llevant
Maridatges literaris, la nova aventura dels vins de Pla i Llevant
El cicle s'inicia amb La cuina de Pepe Carvalho, de Manuel Vázquez Montalbán, i el celler Can Majoral

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa