Balears Vadevi
Andreu Oliver Tril explica les varietats autòctones per a Pla i Llevant

Nova iniciativa de la DO Pla i Llevant en favor de la difussió de les varietats autòctones, en aquest cas amb un tast dirigit per l’enòleg de Can Majoral, Andreu Oliver Tril. Ha tingut lloc aquests primers dies de maig a La Misericòrdia, amb un ple absolut.

En aquest curs s’han tastat i comentat vins, blancs, rosats i negres, elaborats amb les varietats autòctones blanques: giró ros i premsal i les negres: callet, manto negro, gorgollassa i fogoneu. Així mateix es va tastar un vi experimental elaborat amb giró negre. Andreu Majoral va parlar de la riquesa en varietats autòctones que tenim a Mallorca, més de quaranta.

Moltes d’elles en no ser incloses en el seu moment en el catàleg d’autoritzades no poden ser cultivades. I va informar de la publicació feta per l’IRFAP de la Conselleria d’Agricultura: Varietats de vinya de les Illes Balears (existeix versió en català i en castellà), en el que es fa la descripció ampelogràfica dels ceps i es comenten algunes vinificacions. El llibre es pot consultar electrònicament a la web de la Conselleria.

L’enòleg Andreu Oliver, de Can Majoral, i Toni Bennàssar, president de la DO Pla i Llevant/Cedida

Va mostrar el quadre genealògic de les varietats de vinya autòctona de les Illes Balears basat en un estudi de genòmica en el que s’estableixen les relacions de parentiu. D’aquesta manera es veu com el callet és fill de la varietat fogoneu i callet negrella. Mentre que mantonegro és descendent d’aquest darrer i sabater. Del que no hi ha constància és de quan varen aparèixer aquests varietats ni quin va ser el procés de la seva formació. El fet de que certes varietats hagin arribat fins el temps actual deu dependre de molts de factors: qualitat, producció, resistència a malalties, facilitat de cultiu i d’altres que no es coneixen amb exactitud.

De la varietat premsal es varen tastar dues elaboracions fetes pels cellers Vi Rei i Armero i Adrover. Es tracta de vins lleugers, aromàtics i adequats per aperitiu. A continuació es varen tastar dos vins monovarietals de giró ros: Orig 2021 (Bodega Miquel Oliver), vi jove, i Torres des Canonge 2019, vi amb criança de 8 mesos en bota (Vins Toni Gelabert). Vins elaborats per les dues persones que han recuperat aquesta varietat que està destinada a ser una de les protagonistes dels vins mallorquins de qualitat del futur. Joaquim Monserrat és el viticultor del celler Miquel Oliver i Toni Gelabert va fer les primeres vinificacions amb giró ros. Els seus raïms en madurar tenen la pell de color rosat obscur. Dóna vins aromàtics a fruites de pinyol. Molt adequats per elaborar vins joves o de criança. Finalment, es va tastar un vi elaborat expressament per aquest curs fet a parts iguals de premsal i giró ros, per Luis Armero (Armero & Adrover Vinicultors) el qual recull la frescura del premsal i la intensa càrrega aromàtica del giró ros.

La sala va registrar un ple absolut per la bona resposta del públic/Cedida

El segons dia es varen tastar dos vins rosats. El Son Prohens (Armero & Adrover Vinicultors), monovarietal de callet. Vi de finca, és a dir, elaborat amb els raïms procedents d’una sola vinya. A continuació es va tastar el rosat de Miquel Jaume (Can Coleto) monovarietal de fogoneu 2021, vi que surt per primera vegada al mercat i és una forma exclusiva de presentar el fogoneu. A continuació es varen tastar dos vins negres monovarietals fets a partir de les conegudes varietat Mantonegro 2021 (Can Majoral) i Collita de Fruits 2017 elaborat amb callet (Armero & Adrover Vinicultors). El primer vi jove i el segon amb criança en bota de 10 mesos.

Es va completar el tast amb un vi fet de gorgollassa de Can Majoral, del qual Andreu Oliver va destacar que podria ser considerat un vi negre d’estiu ja que admet ser servit a temperatura més freda que l’habitual dels negres. Finalment, va presentar un vi experimental, elaborat per ell mateix, de giró negre, la varietat que ben aviat serà autoritzada en estar superant les darreres fases per la seva inclusió com a varietat protegida a les Illes Balears. El giró negre es cultiva a Mallorca i a Sardenya, illa en la qual té una denominació d’origen exclusiva: Giró de Cagliari.

Com a resum, es pot dir que els vins mallorquins elaborats amb varietats autòctones estan dins la línia que ara s’està posant de moda, vins lleugers, aromàtics, però de bon sabor i en els que la bota no té un protagonisme exagerat, sinó que és un complement dels vins que conserven la presència de la fruita.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa