Balears Vadevi
Ordinas (Unió de Pagesos): “El Vi Novell a Santa Maria ens dona identitat”
Sebastià Ordinas

!--akiadsense-->

El compte enrere pel gran dia s’acosta. Aquest divendres 23 serà la Festa del Vi Novell de Santa Maria del Cami. Enguany, hi ha un fet diferencial, un projecte: els cellerers han decidit treure el Vi Novell al mercat amb una posada en escena digna del millor vi. L’operació ha de sortir rodona perquè el del vi és un mercat exigent i no perdona. Abans de fer la primera passa has de pensar bé què i com ho fas perquè el llançament sigui un éxit. Per això a Balears Vadevi hem parlat amb un d’aquests visionaris…

Sebastià Ordines i Capó (Santa Maria,1988) és secretari general del sindicat Unió de Pagesos de Mallorca i secretari de l’associació de cellerers de Santa Maria del Camí és un dels pilars bàsics de la Festa del Vi Novell que divendres faran a un dels pobles amb més tradició vinícola de Mallorca. La vinya i el vi han format part de l’història d’aquesta comarca, com ho ha fet de la seva vida. Net de vinater i enginyer agrícola, es pot dir que el vi el du a la sang. Ara fora bromes, Tià és un pagès vocacional i es dedica a la terra per que l’estima. Al capdavant del celler 7103, enguany i com no podia ser d’altra manera, s’ha implicat en la festa fins el moll de l’os. La nova saba ha rejovenit el sector i ell n’és una mostra. Aquests dies viu bolcat en els darrers preparatius….

Heu fet un viatge recentment a França per prendre exemple de com funciona allà el Beaujolais, un vi d’anyada com el vi novell que fem a Mallorca però amb tot un màrqueting darrera que l’ha fet conegut arreu del món. I ara què? Com preparar el llançament del Vi Novell en els mercats que encara ara no el coneixen, i fins i tot en el mercat local, de ca nostra?

El fet de que set cellers del mateix poble, amb un esperit i un objectiu comú viatgin plegats ja és un fet molt destacable sobretot dins l’agricultura mallorquina. Per desgràcia no és habitual la cooperació entre empreses d’aquest sector i a Santa Maria ho estam aconseguint. Si que és vera que el Beaujolais, té una tasca de promoció molt grossa al darrera i segurament uns ajuts molt importants per destinar a això. Hem vist la festa, la gent, l’ambient i això ho hem pogut veure des de dins gràcies a la col·laboració que hem fet amb Unió de Pagesos de Mallorca. A Santa Maria tenim una passa feta, tenim la tradició que hem mantingut durant segles, d’elaborar vi novell i des de fa 16 anys en feim una festa que cada vegada agafa més força. Ara fa dos anys, embotellam aquest vi, per tal de donar prestigi a un producte, a vegades mal vist o fins i tot desprestigiat pel sector, però que al poble sempre hi hem cregut. Ara aquestes botelles de vi novell, les podrem fer arribar a qualsevol punt del món. El nostre objectiu molt a llarg termini seria el de que per Nadal la gent consumís Vi Novell, tal i com fan a Amèrica el dia d’acció de gràcies amb el Beaujolais, si els establiments i centres comercials aquesta setmana féssin la setmana del Vi Novell i apostassin directament per aquest producte seria la millor promoció que podriem fer dins el mercat intern. Per això, dia 26 de novembre presentam aquests vins a Makro i se’n farà promoció durant una setmana on la gent els podrà adquirir.

Sebastià Ordinas

!--akiadsense-->

Santa Maria té tradició i anomenada en el món del vi i ara també hi ha sintonia entre els cellerers que hi produïu. Que us fa treballar conjuntament? Sou gent diversa que competiu pel mateix mercat.

Allò que va motivar el fet de crear l’Associació de Cellers de Santa Maria del Camí, va ser el de la promoció i el posar en valor un producte molt nostrat i que s’ha mantengut la tradició durant segles al nostre poble. El vi novell, era un producte que antigament era habitual a totes les taules i a totes les menjades. Ara ja no és així, i per això hi ha la feina de l’Associació. Hem aconseguit posar una data al calendari de Mallorca d’aquells apassionats del vi, el darrer dissabte de novembre, que és quan s’ençata la primera botella d’aquest tipus de vi tan primerenc. No competim pel mateix. Dins l’associació hi ha tot tipus de cellers, hi ha cellers molt petits i cellers molt grossos, cellers que elaboren un tipus de vi i cellers que n’elaboren un altre. Tots set feim vi amb raïm de la nostra terra i tots set lluitam per posar Santa Maria i el Vi Novell al lloc que l’hi correspon. Fem un vi únic i que cap poble elabora.El primer vi d el’any s’embotellava a Santa Maria

Que pensau a Santa Maria d’aquesta possibilitat que alguns dins el sector ja plantegen de fer una única DO per a tot Mallorca? Li veis avantatges?

L’Associació com a tal no té una opinió formada, ja que el nostre objectiu és la promoció del Vi Novell, però a títol personal vos puc dir que no té sentit que dins un territori tan petit com és Mallorca hi hagi dues denominacions d’origen i una sèrie d’IGPs. El que realment ens fa vendre els vins és el nom i la marca Mallorca. I per un de fora, que no sap on és Binissalem ni Pla i Llevant, el que coneix realment és Mallorca. Per tant personalment, pens que s’hauria de constituir la DO Mallorca el més aviat possible i destinar doblers i esforços a la promoció. Habitualment els cellers petits, com el nostre, volem tocar totes les tecles del piano i la que manco tocam és la de la promoció i sense una bona promoció, és impossible aconseguir fites importants.

Aquest cap de setmana és la festa del Vi Novell. Què significa pels santamariers i pels viticultors i vinaters aquesta festa?

Els vinaters de Santa Maria estam molt orgullosos d’aquesta festa. Tots els santamariers i santamarieres duen Vi Novell dins la sang i és una senya més del poble. Una senya que ens dóna identitat, fins i tot la nostra bandera és de color carmesí, tal i com és cada un dels vins novells que s’hi elaboren. La gent espera amb delit que s’ençatin les botes i es pugui comprar el vi més jove de tots els que feim als cellers.

Macià Capó, Joana Cabot i Andreu Oliver rebran enguany el Brot de Pi, la màxima distinció que atorgau en aquest sector, tot un emblema. Quins són els mèrits que hi concorren en aquests tres personatges?

Enguany excepcionalment hem condecorat tres persones molt vinculades amb el món del vi, ja que habitualment eren dos els guardonats. Macià Capó, ha estat viticultor tota la seva vida, actualment té 86 anys, el cap molt clar i és una de les poques persones que queden al poble, que han viscut per i de l’agricultura i han pogut veure de ben a prop el canvi de passar a fer feina amb bèsties a la introducció dels primers tractors. Un típic pagès diversificat, que tenia ametllers, garrovers, gra i vinya. Joana Cabot, artista, que sempre ha estat lligada amb el món del vi, fent exposicions d’obres d’art relacionades amb la viticultura, i recentment elaborà els dibuixos que acompanyen el llibre Vinyòvol de Pere Calafat. Andreu Majoral, un jove algaidí que crec que no necessita presentació. Actualment regenta el celler Can Majoral amb la seva família, assessora altres cellers, activista del seu poble, però a més a més, i per això l’hi hem concedit la insígnia del brot de pi, escriu un article i recomana un vi, cada diumenge al diari Ara Balears, donant així a conèixer les batalles setmanals que tenim els vitivinicultors mallorquins.

Dissabte podrem fer el primer tast del Vi Novell. Serà un moment important de la festa. Vosaltres, que ja el coneixeu, com definiríeu el vi d’aquesta anyada?

El Vi Novell es pot començar a tastar el darrer dissabte de novembre. És una fita que ens marcam tots els cellers, i a partir de llavors es pot tastar i comercialitzar. Abans no. Enguany el vi novell, és un vi de poca graduació, amb una capa de color mitja, típica de varietats com el mantonegro, molt afruitat i amb unes aromes molt ben expressades dins el vi. En general estam contents amb el resultat d’una verema molt dura, llarga i alhora extranya. Jo la valoraria sobretot com a excepcional per vins blancs i rosats!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa