Balears Vadevi
Pilar Oliver i Miquel Gelabert creen harmonies de vins i cuina, a Can March

L’edició del mes de febrer de 5 plats / 5 vins de la DO Pla i Llevant la cuina de Miquel Gelabert, del restaurant Can March, de Manacor s’ha maridat amb els vins del celler Miquel Oliver de Petra. “Cuina d’hivern amb brous i salses reconfortants per combatre la fredor del febrer. Una altra demostració de la imaginació d’en Miquel Gelabert en la que s’ha pogut comprovar que els vins de l’anyada 2022 de l’enòloga Pilar Oliver, propietària del celler Miquel Oliver ,ens donaran molt de moments de gaudi en poder tastar les seves elaboracions”, diuen des del Consell Regulador.

Sopa porrusalda amb bacallà, patata, porro i pastanaga maridat amb Orig 2022

D’entrada, per preparar l’estòmac amb una bona experiència, Miquel Gelabert ofereix un plat típic del País Basc: la sopa porrusalda. Plat que extreu els millors sabors de la combinació de vegetals i que es perfuma amb el bacallà que li dona el toc especial. Plat de cullera càlid i reconfortant.

Maridat amb Orig, 2022. Mono-varietal de giró ros. Vi jove. Va fer la fermentació a temperatura controlada en dipòsits d’acer i posteriorment embotellat. Sense cap tractament especial. Veremat en el seu punt òptim de maduresa mostra els sabors típics d’aquesta varietat a fruites de pinyol: melicotó, albercoc. Llarg de gust. Aquesta varietat està destinada a tenir cada vegada més protagonisme ne la vitivinicultura de Mallorca.

El maridatge resulta adequat al compartir la intensitat de sabor de les verdures de la porrusalda i el toc de bacallà que la perfuma amb els aromes del vi. El toc d’acidesa del vi facilita un final harmoniós.

Frit de botifarró amb safarnària morada maridat amb Ses Ferritges

 La safarnària morada que en altre temps era un vegetal habitual de les cuines de casa s’ha recuperat per acompanyar les carns components del botifarró que convenientment obert dóna un plat de diversificació de sabors on ha jugat un paper important la sang de l’embutit. La safàrnia aporta un toc suau i dolç.

Ses Ferritges 2017. Vi negre fet de callet, cabernet sauvignon, merlot i syrah. Cada una d’aquestes varietats aporta matisos complementaris al vi. Ses Ferritges és el nom de la finca on estan plantades les vinyes en torn al celler situat a Petra. De color rubí intens. Molt aromàtic a fruites madures i garriga. Textura i cos elevats i retro-gust llarg.

S’ha escollit aquest vi pel maridatge perquè és polifacètic. Combina bé amb els diversos compenents del botifarró i amb l’aport de gust i textura carni de la safarnària.

Pasteló de rap amb espinacs i pebres vermells maridat amb Muscat 2022

Miquel Gelabert ens ha sorprès amb aquesta proposta tan original. Un pasteló format per una capsa de pasta dolça, com si fos la part inferior d’una panada sense tapa i farcit de rap amb espinacs i qualque herba aromàtica. El contrast entre dolç i salat en el mateix plat és sorprenent i molt aconseguit. Rematat pels pebres vermells torrats que afegeixen una textura i un gust mitjà entre pasta i rap.

Muscat 2022. Elaborat amb les dues varietats de moscatell, el de gra menut i el fill d’aquesta, el moscatell d’Alexandria. El Muscat és el primer vi sec fet de moscatell de tot el país. Abans sempre s’elaborava com a vi dolç. El nom muscat (moscatell en francès) ha passat a ser el nom usat per les bodegues per etiquetar els vins secs de moscatell. Vi de color groc amb reflexes daurats. Molt aromàtic (la varietat moscatell és la més aromàtica que existeix). Molt afruitat i llarg en boca.

Amb aquest pastaló aconsegueix un lligam molt interessant amb la pasta dolça i els pebres vermells torrats. La bona acidesa del vi lliga bé amb el rap alleugerant la dolçor de conjunt del plat.

Guisat de sípia amb pilotes maridat Aía

Un clàssic de la cuina és aquest plat de mar i terra fet de sípia i pilotes. D’aquest plat s’ha de destacar el contrast de textures entre el mol·lusc i la carn picada, ben saborosa, que forma la pilota, acompanyada d’una salsa que envolta el conjunt i fons els dos sabors. Un plat ideal per aquesta nit freda

Aía. Monvarietal de merlot. Per un plat clàssic un vi clàssic de la bodega Miquel Oliver. Aía, és el nom familiar de la mare de na Pilar, a la qui ret homenatge amb aquest vi. El vi de color rubí intens mostra tota la potencialitat aromàtica que ofereix la varietat merlot veremada ben madura, fermentada en dipòsit d’acer i llarga estada en botes roure francès. Un vi de gran caràcter, gran estructura, gran diversitat. Textura vellutada. Un vi rodóa.

Escollit per aquest maridatge pre l’estructura complexa i diversificada que té aquest plat de riquesa de sensacions. Plat i vi d’intensitat similars que aconsegueixen una simbiosi notable. La salsa que acompanya el plat s’amalgama amb el vi aconseguint un resultat superior a la suma de components.

Pomes amb oli d’oliva al forn maridat amb Alegria 2022

Com a punt final un postres de poma al forn feta amb oli d’oliva. Bon plat per acabar. L’oli confereix un punt interessant de lleugeresa i la maduixa que corona la poma un punt àcid que completa els sabors.

Alegria 2022. Mono-varietal de syrah rosat. Vi jove.Aquest vi s’ha fet amb una tècnica especial destinada a concentar els composts dels raïms. Disposen a la premsa capes de raïm cobertes per una capa de gel sec. El gel sec es fon i es combina amb l’aigua dels raïms la qual s’evapora augmentant la concentració de sucres i els altres composts. El resultat és un vi molt aromàtic, golós i ben estructurat.

Un vi que fa honor al seu nom al posar un punt d’alegria al final del maridatge. L’acidesa dóna un punt final de lleugeresa a la combinació de plat i beguda. Vi i postres comparteixen la paleta aromàtica de la fruita que forma part dels dos composts.

Aquest article ha estat possible gràcies a l’assessorament de Pilar Oliver i Miquel Gelabert

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa