Balears Vadevi
La DO Pla i Llevant compleix amb Sant Martí i presenta els vins en rama

La Denominació d’Origen Pla i Llevant ha seguit el calendari vinater i coincidint amb la festivitat de Sant Martí ha convocat el primer tast amb els vins de l’anyada. Són vins en rama que no estan acabats d’elaborar però en els quals els professionals ja intueixen el producte final, el vi que arribarà a ser en complir el temps i el procés d’elaboració.

Únicament han estat seleccionats vins varietals, sense cupatge, és a dir, que només s’elaboren amb una sola varietat. En aquest cas s’han tastat de blancs fets amb giró ros, premsal, moscatell, chardonay i viognier. També de negres fets a partir de raïms com  la callet, mantengro, gorgollassa, cabernet merlot, sirah i pinot noir.

El tast es va fer a la bodega Vi Rei, a la Marina de Llucmajor, adscrita a la DO Pla i Llevant. S’ha fet sense conèixer el nom de l’elaborador, a cegues i amb 13 elaboracions distintes. El president del Consell Regulador, Antoni Bennàssar,  responsable de la iniciativa, ha destacat aquesta cita com l’oportunitat de conèixer l’opinió dels professionals sobre el vins i les seves possibilitats, al final de l’evolució.

No és fàcil reunir tots aquests vins, 13 en aquest cas, que estan fets amb una sola varietat ja que molts dels vins que es fan als cellers resulten de la combinació de més d’una d’aquestes varietats i a aquestes alçades les bodegues ja han començat el cupatge”, apunta Bennàssar. Prèviament, per a organitzar aquest tast es van reunir, en primer lloc, els cellerers de la denominació d’origen per a realitzar un tast intern dels vins de la DO elaborats pels propis associats. En aquest tast es van triar aquells vins que millor podien representar les característiques de color, aroma i sabor propis del Pla i Llevant.

Una representació de l’associació de sommeliers va ser l’encarregada de qualificar els vins en aquesta fase de la seva elaboració/Cedida

Per a tenir una opinió independent dels elaboradors es va convocar a sommeliers professionals de l’Associació Balears de Sommeliers per a realitzar un tast d’aquests vins i conèixer les seves opinions sobre l’anyada 2021 i recollir les seves recomanacions sobre com tractar aquests vins. Especialment interessants sentir els seus consells sobre si aquests vins són adequats per a un consum ràpid, com a vins joves, o bé si veuen la possibilitat que s’adaptin a criances més o menys llargues.

En opinió de Daniel Arias, president de l’Associació Balear de Sommeliers, es tracta d’anyada molt interessant. Destaca la qualitat del raïm que en conseqüència oferiran bons vins. Dels blancs remarca la seva frescor, bona acidesa i riquesa aromàtica. Opina que poden evolucionar molt bé en la criança en barrica. Dels rosats destaca la frescor i dels negres la presència de fruita i la riquesa aromàtica.

Gabi Lucas, recent campió d’Espanya de sommeliers, destaca sobretot els vins elaborats amb giró ros i gorgollassa. En general, pensa que són vins molt suggeridors, als quals els falta l’evolució lògica del temps, que aniran madurant. Toni Fernández, sommelier de Licors Moyà, opina que es tracta d’un tast molt interessant, especialment perquè supera en qualitat l’anyada 2020. Destaca per igual a blancs i negres. Josep Juhé, sommelier del restaurant Zaranda, manifesta la seva grata sorpresa davant aquesta anyada. Dels blancs destaca la seva moderada presència d’alcohol que és molt agraïda pels consumidors i dels negres la seva tanicitat i acidesa el que augura excel·lents vins per a criança, amb un gran futur.

Sergio Pereda, del Club Catador, pensa que el tast és una excel·lent experiència i destaca entre els vins blancs el prensal i el giró ros i dels negres afirma que es tracta d’excel·lents vins tant els elaborats amb varietats internacionals com els autòctons. Finalment, Joan Arboix, sommelier del grup Santi Taura en el restaurant Dins de l’hotel El Llorenç, sosté que alguns d’aquests vins han de millorar amb una estada d’alguns mesos en dipòsits. Respecte dels negres opina que les varietats autòctones ofereixen una bona perspectiva de futur i les destaca per sobre de les varietats internacionals.

Els seus comentaris serviran ara per arrodonir uns vins que, quan siguin embotellats, arribaran al públic i tendrem l’oportunitat de gaudir-los.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa