Aquesta recepta de “Fideus de peix” forma part d’un aplec de receptes casolanes trobades en llibretes de l’època que es podrien haver elaborat als fogons del llaüt o en les petites i curtes estades a terra”, explica el cuiner i pastisser Tomeu Arbona a qui li agrada que se’l consideri un arqueòleg de la gastronomia tradicional perquè ha fet una ingent tasca investigadora tot cercant receptes d’avior que no s’haurien de perdre. Aquests fideus senzills, però amb tot el gust de la mar i del peix acabat de pescar, en són una mostra.
El plat de fideus mariners és una de les receptes d’aprofitament de cuina marinera, on s’empraven els alons i els caps de peixos com el déntol, pagre, anfós de bona mida. Amb ells es feien arrossos caldosos o com és aquest cas uns fideus mariners.
Ingredients per a 4 persones:
- 500 g de sardineta o altres peixos com alatxeta, rajada, congre, jarret, verderol
- 200 g de fideus prims
- 1 ceba blanca novella
- 1 patata
- 4 tomàtigues de ramellet
- 1 manadet de julivert
- 2 alls
- 100 g de pèsols de bullir o pèsols tendres
- 1 tasseta d’oli d’oliva
- Pebre bord
- Sal
Elaboració:
Netejau el peix. A continuació, picau la ceba molt petita i els alls i ratllau les tomàtigues. Ara, netejau el julivert i picau-lo molt petit. Pelau la patata i tallau-la a cantonets. Després, arreglau els pèsols.
Dins una greixonera plana, sofregiu la ceba fins que sigui rossa i blana. Incorporau-hi les tomàtigues i els alls picats. Quan tengueu una bona salsa, afegiu-hi una cullerada de tap de cortí i quatre tassons d’aigua. Quan comenci a bullir, afegiu-hi la patata, els pèsols i els fideus. Deixau-ho bullir 10 minuts i incorporau-hi el peix, el safrà, el julivert, el fonoll i rectificau de sal. Quan els fideus siguin cuits, serviu-los calents.
I si aquests fideus els acompanyau d’un vinet del vostre gust ben fresc, arrodonireu la jugada!
Aquest recepta la podreu trobar inclosa dins el llibre “Diari de l’expedició santanyinera al voltant de Mallorca, 1899”.