Balears Vadevi
Rumbo i Rumbo Blanc, un homenatge al producte local de Mallorca

Als anys seixanta, fer el vermut era la cosa més habitual a les Illes Balears, quan l’aperitiu obria gana abans del dinar de diumenge, tot sortint de missa. La tradició, aleshores, es va anar perdent, però ara sembla que va tornant amb força, i no només perquè el mercat demana aquest tipus de begudes aromatitzades, sinó perquè cada cop neixen noves iniciatives que incorporen el vermut entre la seua gamma de productes. Licors Moyà, empresa amb més de 130 anys d’història, s’hi va estrenar l’any 2020, i dos anys més tard, hi va incorporar la segona referència. Rumbo i Rumbo blanc són dos productes exclusius i molt mallorquins, sigui per la influència de la Mediterrània o per les herbes amb què maceren el vi, no hi ha dubte que, un cop servit a copa, et transporta ràpidament cap a aquest punt de l’arxipèlag.

Il·lustració de Sonia Santandreu
  • Per què heu triat aquests noms per anomenar els productes? 

A Artà, en temps de matances, era tradició menjar unes postres que s’anomenaven Rumbo que es feien amb moniato, sucre, llimona i canyella. Excepte el primer, tota la resta d’ingredients estan presents a les infusions i maceracions del nostre Palo i aquestes infusions i maceracions són l’ingredient primordial del nostre vermut. A més, aquestes postres formen part de la gastronomia tradicional mallorquina i lentament van desapareixent o cauen en la desconeixença.

De fet, és el mateix que està passant amb el Palo de Mallorca. És l’aperitiu mallorquí per excel·lència, és Indicació Geogràfica de l’illa i part important de la gastronomia mallorquina, però a causa de l’entrada de noves tendències, nous productes, entre d’altres, cada vegada el seu consum, la seva presència a bars i restaurants, van disminuint. En el nostre afany de mantenir viu el producte tradicional i les coincidències entre el Rumbo i el Palo, vàrem creure convenient posar-li Rumbo al nostre vermut.

Més de 130 anys d’història

  • En quin moment vau decidir estrenar-vos amb la producció de vermut, i per què?

Licors Moyà té més de 130 anys d’història, som elaboradors de licors tradicionals i sabem de la importància cultural i històrica que tenen aquests productes, i ens encantaria que l’aperitiu per excel·lència continuàs sent el Palo com antany, però això no és així. Les tendències evolucionen i canvien, així que tant és important saber mantenir les tradicions, com saber-se adaptar a les noves demandes. Ens iniciàrem en el Projecte Rumbo amb doble sentit, primer perquè l’hora del vermut s’estava obrint camí a Mallorca i, en segon lloc, perquè teníem clar que l’element diferenciador que tendria el nostre vermut serien les infusions del Palo. Rumbo va sortir al mercat el setembre de 2020 i Rumbo Blanc ho va fer dos anys després.

  • Teniu fórmules secretes? Sense revelar-ne cap, com definiríeu els vostres vermuts?

Diria que tots els elaboradors tenim les nostres fórmules secretes i que guardem com a un tresor. Rumbo es podria definir com un vermut d’arrel mallorquina. El més important a l’hora d’elaborar un bon vermut és comptar amb ingredients de qualitat i trobar la recepta que equilibri amargor, dolçor i acidesa, però a més, és clau comptar amb un element diferenciador, en el nostre cas, aquest element són les infusions de Palo. Aquestes infusions duen escorça de quina, arrels de genciana, coriandre, cardamom, llimona… Tota aquesta combinació de botànics es mimetitzen amb la resta d’ingredients i donen un vermut amb més cos i estructura, un vermut diferent.

Vermuts Rumbo, de Mallorca | ARRELS Comunicació
  • Quin és el vostre mercat natural: local i de proximitat o exportació? Si exporteu, on? 

En aquests moments el nostre mercat és el local i de proximitat.

  • Hi ha cultura vermutera a les Balears? Quin diríeu que és “el moment vermut”? 

Sí, i tant, i cada vegada més, no aturen de créixer tant productors  com vermuteries, està en un bon moment d’apogeu. Mirant una mica enrere en el temps, als anys 60, l’hora del vermut eren les 12:30, a la sortida de la missa de les 12:00 h, quan la gent feia temps abans del dinar del diumenge, costum que es compartia amb el sud de França i amb tot Itàlia. Als 70 i 80 va perdre força, però als 90 en va tornar a agafar, també va coincidir amb una renovació del disseny, els vermuts adoptaren una imatge retro o vintage que va encaixar amb la gent. Des d’aquell moment la cultura vermutera s’ha estès per tot arreu, i encara que l’hora del vermut continua sent la mateixa, hi ha vermuts de tota casta que conviden a beure’ls a qualsevol moment del dia.

Vermut Rumbo | ARRELS Comunicació
  • Teniu previst treure al mercat alguna novetat que es pugui avançar pel que fa a la gamma de vermuts? 

No, no està previst.

Premiar la qualitat per donar a conèixer productes

  • Què penseu que hi hagi concursos específics que premien la qualitat vermutera com els Premis Vinari?

Esteim d’acord en premiar la qualitat, a més és una bona manera de donar a conèixer nous vermuts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa