Balears Vadevi
Com seran els vins de la DO Pla i Llevant de 2020? Sommeliers reputats fan prediccions

Aprofitant la dita de Sant Martí: Per Sant Martí, enceta el vi, la DOP Pla i Lllevant ha organitzat un tast, per a sommeliers professionals, del vins que encara estan en procés d’elaboració de l’anyada 2020. Un tipus de tast que els enòlegs fan habitualment als cellers, però no els sommeliers que solen tastar ja els vins acabats. Aquests tipus de vi no s’han de confondre amb els vins novells, vins joves ja acabats i preparats per ésser consumits ràpidament. Els vins que s’han tastat estan a l’inici del seu camí que conclourà d’aquí mesos o anys, segons quin siguin els seus processos de maduració. Però sí que permeten albirar el futur: quins vins podem esperar d’aquests projectes de vi? Serà millor oferir-los com a vi d’anyada? Tenen bones condicions per ésser madurats en barrica i fer llargues criances? Convé comercialitzar-los com a varietals o millor realitzar amb ells cupatges que matisin les propietats de cada varietat? Aquestes preguntes són les que es fan els enòlegs en els cellers quan han de prendre decisions. Aquesta vegada s’ha volgut oferir a un grup de sommeliers que són els prescriptors finals del vins en restaurants i vinoteques l’oportunitat de conèixer els vins abans de que siguin embotellats i trets al mercat.

Per organitzar el tast es va prendre la decisió que seria un tast de vins varietals, és a dir, fets just d’una varietat de raïm. En primer lloc, un grup de cellerers del Pla i Llevant varen escollir entre els vins varietals de les diferents bodegues aquell que consideraven que reunia les característiques essencials dels vins de la denominació d’origen. Foren elegits vins blancs fets de giró ros, premsal, chardonnay, macabeu i moscatell. I vins negres fets amb callet, mantonegro, gorgollassa, merlot, syrah i cabernet sauvignon. I un vi dolç fet de moscatell.

xxx
Els sommeliers convidats, prescriptors directes dels vins que arirben al consumidor | DO Pla i Llevant

!--akiadsense-->

El sommeliers convidats han estat: Daniel Arias (president de l’Asociación Balear de Sumilleres i sommelier de Catavinos), Giorgia Scaramella (restaurant Marc Fosh), Gabriel Lucas (sommelier de MartinS), Joan Arboix (Grup Santi Taura), Josep Juhé (restaurant Baibén), Evelyn de las Alas (restaurant Ca Na Toneta).

Com a comentari general de l’anyada els sommeliers varen destacar la qualitat general de la mateixa. Aquesta qualitat contrasta amb les dificultats que ha tengut per dur-se endavant i es va comentar que curiosament les anyades difícils són les que solen aportar grans vins perquè l’atenció que s’ha de dedicar a la vinya és més gran que en condicions normals. Sembla que el potencial que tenen és bo per esperar una bona anyada.

xxx
Una mostra completa dels varietals blancs que es tastaren per Sant Marti | DO Pla i Llevant

!--akiadsense-->

Respecte de la varietat premsal opinen que és un bon vi per consumir d’anyada, sense passar per barrica i adequat per fer-ne cupatges. De la varietat giró ros pensen que és un vi excel·lent, molt expressiu i harmoniós, adequat per passar per barrica o d’anyada.El chardonnay, la varietat blanca més cultivada al Pla i Llevant, han comentat la rica i complexa varietat aromàtica que presenta i la majoria s’inclinen per la criança en bota. El macabeu, presenta bona aroma i sabor i pensen que és adequat per fer-ne vins d’anyada. Del moscatell destaquen la diversitat i la intensitat aromàtica. Hi ha unanimitat en considerar-lo adequat per fer vins d’anyada.

xxx
I aquestes són les mostres de varietals negres del tast | DO Pla i Llevant

!--akiadsense-->

Les varietats negres: callet i gorgollassa han merescut qualificatius similars. S’ha apreciat el color aconseguit normalment de capa baixa, la riquesa aromàtica i la textura en boca. Respecte de la criança són partidaris del pas per bota, però no molt llarg o fer-ho en botes grans d’uns 500 L. Del pinot noir, varietat no molt cultivada, s’han sorprès de les característiques que aconsegueix, aroma, sabor i textura. Adequat tant per anyada com per passar per bota o un temps en botella. De les varietats internacionals que estan disseminades per tot el món no es pot dubtar de la seva qualitat i la versió mallorquina d’aquestes que ja es poden considerar com a pròpies, desprès de quaranta anys de plantades aquí, confirmen la seva potencialitat per donar grans vins. Riquesa aromàtica, diversificada i complexa. Riquesa de tanins i equilibrats. Adequats per qualsevol tipus de vi, varietal o cupatge, però sempre convenientment passats per bota.

Respecte del vi dolç, fet a partir de moscatell, destaquen la coherència entre aroma i sabor. Molt bona acidesa. No excessivament dolça. Adequat per ser consumit tal com està ara i, en tot cas, pas per botella.

xxx

!--akiadsense-->

Pensam que es tracta d’una bona experiència i que en els pròxims anys s’ha de mantenir i ampliar.

La DO Pla i Llevant ha enregistrat uns vídeos amb tots els sommeliers participants que us poden servir per afinar els detalls de les seves aportacions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa