Balears Vadevi
Sobre la guerra i el preu de l’oli

Desgraciadament, els europeus tornam viure el pitjor dels escenaris polítics: la guerra, una mostra d’irracionalitat que afecta a tantes societats (Síria, Iemen, Etiòpia, Sahel, etc). La d’Ucraïna té implicacions enormes en el món de l’alimentació, ja que aquest país i l’agressora Rússia (que ha quedat tancada al comerç) són productors de gra i gira-sol de primer ordre. Altres conseqüències de la guerra que també afecten els aliments són els preus dels hidrocarburs, essencials tant per a la producció com per al transports d’aliments.

La guerra està a l’arrel del desorbitat increment dels preus dels olis comestibles: el d’oliva ha pujat un 30%, i el de gira-sol (un oli refinat molt més pobre com a aliment), més del 100%, i no cobreix la demanda. I paradoxalment, aquest drama pot tenir una conseqüència positiva, en animar als consumidors a l’ús d’oli d’oliva, la disponibilitat del qual està garantida en el nostre país, i que és molt més saludable que els olis de llavors.

Cal dir que l’oli de Mallorca no ha tengut increments de preus tan significatius, ni de lluny. La major part d’empreses acollides a la DO han absorbit els increments de cost (de producció, d’envasos, de transport, etc) en gran part amb una reducció de marge comercial.

Aquesta situació pot esdevenir insostenible a mig termini, tot i que un increment de demanda i consum pot ajudar als oliers mallorquins a mantenir preus en incrementar el volum de vendes: si aquestes augmenten, els preus es podran mantenir amb increments moderats, com els actuals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa