Són dies de molta de feina ara que és temps de verema. A Son Vell, però, tenen un tret que els diferencia de la resta de cellers i és que ells poden fer els berenars amb el seu vi enterrat. Enguany Toni Sureda ha obert el clot on dormien les botelles de Son Vell 2017 per treure’n un parell (mallorquí) per fer més lleugera la jornada. Inicialment hi ha enterrada una partida de 300 botelles de les mil que es feren aquell any.

!--akiadsense-->
Aquesta setmana , Toni ha agafat el càvec i la senalla i ha anat cap a la vinya, al lloc exacte on sap que hi va deixar enterrades les botelles per que fecin aquesta criança peculiar.
Sosté que en estar enterrat, el vi enveeix d’una manera especial. Creu fermament que fer la criança del vi sota terra l’afina d’una manera especial. Per això, el deixa dormir sota les vinyes que hi ha a Son Macià, en un clot on la temperatura i l’humitat romanen pràcticament constants, d’uns cinc metres de llargària i dos de fondària.

!--akiadsense-->
El SonVell 2017 és un vi que té un 45% de callet, un altre 45% de fogoneu mallorquí i un 10 de cabernet sauvignon. Pel que fa al fogoneu, prové d’unes vinyes velles, de seixanta anys que són el tresor d’Antoni Sureda.
Diuen els que l’han tastat que és un vi de poc grau, lleuger, fi i elegant, afruitat i profund. Amb una dosi escasa de sulfuros (50-70mg/litre).

!--akiadsense-->
En Toni fa vi a la seva manera. En fa de dos tipus: el Son Vell, amb un any de maceració a partir de dues varietats de raïm: Callet i Fogoneu mallorquí. I el Corrent, que és un vi jove, de l’any, de Callet, Fogoneu francés, Mantonegro i Batista. Totes elles les conra al vinyet d’una finca on tot respira respecte per la terra i per una manera de fer a l’antiga, com feien els padrins, és igual si és la vinya , com si és hortalissa, cereal, fruita seca o els mens. Tot ecològic, bé com es feia un temps.