De sopes mallorquines hi ha moltes variants: seques, escaldines, de matances, i sempre com passa amb la cuina tradicional, cada casa en té la seva. Ara bé, aquestes que se’n fan a la primavera tenen tot l’encant de la verdura de temporada tendra i variada. Catalina Portell, d’Artà Plat a Plat, ens ha fet les seves. No hi ha un cànon únic, com hem dit, però amb les variacions que vulgueu, aquestes en són un bon exemple. Ah, imprescindible fer-les amb greixonera, clar. Gràcies, Catalina!
Sopes mallorquines, la recepta
Ingredients: Ceba, porro, tomàtiga, julivert, alls pelats, col, carxofes, carn magra de porc i costelleta dolça, sopes de pa.
Com cuinar-les:
Trinxarem totes les verdures i farem un bon sofregit dins una greixonera posant primer la carn, afegint ceba, porro i tomàtiga. Hi posarem sal i pebre bo al gust i també un poc de pebre bord.
Picarem el julivert i els alls tot ben menuts, i ho afegirem al sofregit. Trinxarem la col, i l’afegirem també dins la greixonera. Tendrem aigua calenta i li posarem perquè tot ha de coure. En ser tot cuit, traurem la verdura i gran part del brou de coure el sofregit.
Anirem fent una capa de sopes i al damunt hi posarem una capa de verdures fins que les sopes s’hagin begut tot el suc, alternant pa i verdura fins a acabar tota la verdura preparada. Per ser bones han de quedar humides, però, no brouoses.
És molt important que estigui tot ben condimentat perquè no quedin fades.
I les sopes queden llestes
Dificultat: Fàcil de cuinar si tot ho tenim tallat. És molt important.
Abril, els llibres i la cuina
Diu Catalina Portell que “abril és el mes literari per excel·lència. Mes de lletres, de mots, de llibres, poesia… La gastronomia va lligada a la literatura. Molts escriptors en feien grans articles i molts presentadors de cuina en feien rimes sobre el plat cuinat. D’un plat de sopes, o de peix, o qualsevol altra s’han escrit moltes planes a les rondalles. Quan menjam amb gust, gaudint d’aquell plat cuinat, el nostre cos, experimenta unes sensacions extraordinàries! Vet aquí el perquè hi ha al món de llibres tants i tants receptaris sobre la gastronomia!
Llegir és un plaer i gaudir d’un bon plat, també. Aprofitem sempre el món literari. Ell ens acosta amb els seus llibres a la cuina i fer d’un plat, dolç o bé salat aquell plaer de sadollar-nos que tant ens omple!! (mai més ben dit).”
Sitra 2023, per Toni Fernández, sommelier
Plat reconfortant on n’hi hagi, carregat de sabor i de tradició, emblema de la gastronomia mallorquina de sempre, la del xup-xup i que no necessita rellotge. Humil i modest. Apreciat per tothom a qualsevol estació de l’any, evocador en dies plujosos de primavera, reconfortant en el fred i humit hivern, tònic i apaivagador durant la canícula, i vigoritzador en els melancòlics dies de tardor. No necessita acompanyaments líquids de gran estructura i fortalesa. Prefereix vins un vi delicat amb vivesa, sense excés de maquillatge. Amb certa personalitat i avidesa resolutiva. I compte, això és vàlid per tot l’any. Vet aquí Sitra 2023!

Aspecte visual: Color groc molt pàl·lid, amb tons verds i acerats.
Nas: Aromes de bona intensitat, predomina la fruita blanca i els cítrics, elegant i persistent, floral.
Boca: És equilibrat, llarg i molt expressiu, de post agrado intens, acidesa molt ben integrada en aquest.
Varietats: Giró, Chardonnay i Premsal
Alcohol: 13%